Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 


V času, ko so naša medsebojna srečanja v veliki meri omejena in onemogočena, vas vabimo, da člani ŽPS v vaši župniji ostanete povezani vsaj s pomočjo spletnih orodij kot je npr. ZOOM.

Predlagamo, da tajniki v ŽPS v dogovoru z g. župnikom, poskrbite za redne seje ŽPS preko spleta, o čemer obvestite člane ŽPS preko sredstev, ki so vam na voljo: osebno z upoštevanjem zdravstvenih priporočil, po telefonu, na e-naslov ...

Eden izmed članov ŽPS (župnik ali tajnik) naj članom ŽPS, ki imajo e-naslove posreduje povezavo na ZOOM srečanje s kratkimi navodili, kako namestiti aplikacijo in se prijaviti vanjo na dogovorjeni termin. Če bo kdo potreboval pomoč, oz. aplikacije še ni uporabljal, mu na kratko razložite uporabo. Pri tem in za sodelovanje pri sami seji po potrebi prosimo za pomoč mlajše člane družine naših članov, ki so vešči rokovanja s tem spletnim orodjem. Navodila za gostitelja oz. tistega, ki bo vodil sejo, najdete tudi tule

Na sejo se najprej pripravite v okviru tajništva ŽPS. Tematika letošnjih srečanj je namenoma izbrana tudi z upoštevanjem situacije, ki smo ji priča in je namenjena spoznavanju sedmih zakramentov.

Naj nam razmere ne onemogočijo, da bi ostali povezani! Pokličimo se po telefonu, še posebno starejše in ranljivejše člane ŽPS (in tudi širše v župniji), povprašajmo drug drugega o počutju, ponudimo pomoč in ostanimo povezani tudi v župnijskem občestvu.

Ostanite zdravi in ostanimo povezani!

 


Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

30. nedelja med letom

E-novice 44 leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Misli papežev Benedikta XVI. in Frančiška o papežu Janezu Pavlu II., današnjem godovnjaku

 

Potapljal se je v srečanje z Bogom, čeprav je bil sredi mnogoterih dolžnosti svojega služenja. Gospod ga je počasi trgal od vsega, on pa je še vedno ostajal ‘skala’, kakor je to hotel Kristus. Njegova globoka ponižnost, ukoreninjena v tesnem zedinjenju s Kristusom, mu je omogočila, da je še naprej vodil Cerkev in dal svetu še zgovornejše sporočilo prav v času, ko so mu telesne moči pojemale. Tako je na izreden način udejanjil poklicanost vsakega duhovnika in škofa: postati eno s tistim Jezusom, ki ga vsak dan prejema in daruje v evharistiji.

Več na...

 

Kateheza: Iskrena molitev odpira

Papež Frančišek je pri katehezi govoril o molitvi psalmov. Opozoril je na molitev, ki je zaigrana, naveličana in izraz navade. Iskrena molitev pa se odpira za brate in sestre. Kdor časti Boga, ljubi njegove otroke. Kdor spoštuje Boga, spoštuje človeška bitja. Največja skušnjava je, da molimo, kakor da Bog in kakor da ubogi ne bi obstajali.

Več na...
 

Spoštovani zakone in dati Bogu prvo mesto

Potrebno je govoriti o Bogu in pričevati zanj moškim in ženskam svojega časa. Vsakdo od nas je po krstu poklican biti živa navzočnost v družbi tako, da jo poživlja z evangelijem ter vitalno limfo Svetega Duha. Gre zato, da se s ponižnostjo in istočasno s pogumom zavzamemo ter tako prinašamo svoj prispevek pri izgradnji civilizacije ljubezni, v kateri kraljujeta pravičnost in bratstvo.

Več na...

 

Nedelj. Božji besedi ob rob: Naši odnosi  

Naši odnosi so in ostajajo merilo naše duhovnosti. Način, kako živimo med seboj, kako se družimo, kako se izražamo, kako se jezimo in kako si odpuščamo, kako se vključujemo ali tekmujemo, kaže na to, v koga verujemo – Boga po svoji podobi ali Boga, ki se nam resnično razodeva. Boga, ki mora ponižno stopiti za naš “jaz” ali Boga, ki lahko postane središče. 

Več na ...
 

Logotip svetovnega dneva mladih 

Logotip, ki ga je oblikoval 24-letni portugalski oblikovalec Beatriz Roque Antunes, združuje motive križa, poti, Device Marije in rožnega venca. Ti so predstavljeni v portugalskih barvah: zeleni, rdeči in rumeni barvi. Logotip uresničuje geslo 37. SDM; ki se glasi: “Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila …”.

Več na...
 

Bodimo bolj povezani, bolj bratski

»Reši samega sebe!« (Mr 15,30). Gre za poglavitno skušnjavo, ki preti vsem, tudi nam kristjanom: skušnjava, da bi mislili le na to, da bi zaščitili same sebe ali lastno skupino, da bi imeli v glavi samo svoje težave in svoje koristi, medtem ko ne šteje nič drugega. To je zelo človeški instinkt, vendar je slab, in je zadnji izziv Bogu, ki je križan...

Več na...
 

Patriarh Bartolomej o novi okrožnici

Še preden je prebral novi dokument, je bil prepričan, da bo šlo za še en primer papeževe »neomajne skrbi za človeka, “od Boga ljubljenega”, in sicer preko izkazovanja solidarnosti do vseh, ki so “utrujeni in obteženi” ter pomoči potrebni.« Poleg tega pa je bil prav tako gotov, da je sveti oče v okrožnici podal konkretne predloge za soočanje s trenutnimi velikimi izzivi, ki jih črpa iz krščanskega izročila.

Več na...

 

Iz Katekizma katoliške Cerkve: Kaj je vera?

Mnogi menijo, da je verovati premalo. Hočejo vedeti. Če padalec uslužbenca na letališču vpraša, ali je padalo varno zloženo in mu ta mimogrede odgovori: “Verjamem, da je”, mu to ne bo dovolj. Če pa bo prijatelja prosil, naj mu zloži padalo in mu bo ta na isto vprašanje odgovoril: “Da, to sem osebno naredil. Lahko mi zaupaš.”, bo padalec verjel, da je res tako.  

Več na ...
 

Ste za kratek test ljubezni?

Naš Bog se nam razkriva v treh osebah. In vendar je eden. Podobno je z ljubeznijo. Živimo jo v odnosu z Bogom, z bližnjim in tudi do sebe. In vendar je ena sama ljubezen, ki ima tri obraze. Nihče ne more reči, da Boga ljubi, če sovraži svojega bližnjega, ali zaničuje samega sebe – tako beremo v Svetem pismu. 

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si