Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

33. nedelja med letom

E-novice 47 leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Teden zaporov: Združeni v zaporu

 

V tednu od 15. do 21. novembra bomo tudi letos obhajali teden zaporov. Naslov letošnjega tedna zaporov je »Združeni v zaporu«. Zaprte osebe vedo vse o zaporu, ki je precej bolj neusmiljena izkušnja kot »ostati doma«, ki so jo številni izkusili med virusno pandemijo/epidemijo. Vendar so se zunaj zaporskih zidov ljudje vseh starosti morali naučiti, kako se prebijati skozi negotovost, mnogi so občutili strah, zbeganost in pomanjkanje nadzora. V preteklih mesecih smo izgubili svobodno bližino svojih najbližjih, celo vse do točke smrti. Nekateri ljudje so v tem času občutili neznosno breme bolečine in žalosti. Nekateri so bili osamljeni in izolirani, spet drugi so si želeli več prostora, biti stran od ljudi. Vse to se občuti za zaporskimi zidovi 365 dni na leto.

Več na...

 


 

 

Člani ŽPS in druge skupine v župniji: Ostanimo povezani!

V času, ko so naša medsebojna srečanja v veliki meri omejena in onemogočena, vas vabimo, da člani ŽPS in druge župnijske skupine v vaši župniji ostanete povezani vsaj s pomočjo spletnih orodij kot je npr. ZOOM.

Naj nam razmere ne onemogočijo, da bi ostali povezani! Pokličimo se po telefonu, še posebno starejše in ranljivejše člane ŽPS in drugih župnijskih skupin (in tudi širše v župniji), povprašajmo drug drugega o počutju, ponudimo pomoč in ostanimo povezani v župnijskem občestvu.

Ostanite zdravi in ostanimo povezani!

 

Več na ...


 

Kristjan, ki moli, se ne boji

Učenje evangelija je jasno: vedno je treba moliti, tudi ko se zdi zaman, ko se Bog zdi gluh in nem in se nam zdi, da izgubljamo čas. Četudi se nebo zatemni, kristjan ne neha moliti. Njegova molitev gre v korak z vero. Vera se mnogo dni v našem življenju lahko zdi iluzija, nerodoviten napor. Obstajajo temni trenutki v našem življenju. In v teh trenutkih se vera zdi iluzija. Moliti pomeni sprejeti ta napor. 

Več na...
 

Simpozij ob 100.letnici rojstva škofa Šuštarja

V torek, 10. novembra je preko spleta potekal simpozij o pomenu nadškofa dr. Alojzija Šuštarja (1920-2007) v Cerkvi na Slovenskem, slovenski družbi in evropskem prostoru. Vabimo vas k branju prispevkov, ki so nastali ob dogodku in ogledu samega simpozija. O nadškofu Šuštarju je spregovoril tudi predsednik Borut Pahor, nadškof Stanislav Zore pa je napisal spremno besedo k njegovi bibliografiji.

Več na...

 

V Božji besedi ob rob: Talenti  

Prilika govori o Božjem kraljestvu, kjer je Bog predstavljen kot neki človek, ki je odpotoval. V tem “neki” je tako skrita vsa svoboda, ki nam jo Gospod v svoji ljubezni naklanja. Tako bo za nekoga ostal zgolj neka energija, za drugega neki oddaljeni Bog, za ljudi v priliki gospodar, mi pa smo povabljeni, da v tem “nekem človeku” prepoznamo Očeta! 

Več na ...
 

Ste že romali po poti sv. Martina? 

Ste vedeli, da tudi na naših tleh obstaja pot sv. Martina? Za njeno vzpostavitev od leta 2016 skrbi Kulturni center sv. Martin Tourski – Slovenija, katerega glavna naloga je koordinirati vse aktivnosti za vzpostavitev poti preko Slovenije ter ovrednotenje kulturne dediščine povezane s sv. Martinom na naših tleh. Pot je namenjena romarjem, tistim, ki častijo sv. Martina in vsem, ki imajo radi naravno in kulturno dediščino.

Več na...
 

Naredimo zalogo olja  z dobrimi deli 

Jasno je, da nam s to priliko hoče Jezus reči, da moramo biti pripravljeni na srečanje z Njim. Ne samo na končno srečanje, temveč za vsakodnevna mala, velika srečanja s pogledom na to srečanje, za katero pa ne zadostuje svetilka vere, temveč je tudi potrebno olje dejavne ljubezni in dobra dela. Vera, ki nas resnično pridruži k Jezusu, je tista, kakor pravi apostol Pavel, »ki deluje po dejavni ljubezni« (Gal 5,6). 

Več na...
 

Karel in Cita: Trdna zveza

Živimo v času, ko ob vseh ločitvah in neuspešnih zvezah vedno bolj potrebujemo svetlih pričevalcev zakonskega življenja. Eden takih sta zadnji cesarski par Avstro-Ogrske, Karel in Cita. 21. oktobra 1911 se je Karel Habsburški poročil s Cito Burbonsko-Parmsko. L. 1916 je Karel zasedel prestol kot zadnji avstrijski cesar. S Cito ob sebi si je Karel neutrudno prizadeval za trajen mir v cesarstvu.

Več na...

 

Iz KKC: Verujem v enega Boga

Izpoved vere se začenja z Bogom, kajti Bog je eden, prvi in poslednji, začetek in konec vsega. V njem »ni spremembe ne sence menjave« Jak 1,17). Bog je naredil nebo in zemljo. Kristjani verujemo, da je samo en, resnični, večni, vsemogočni Bog: Oče, Sin in Sveti Duh. V njem so tri osebe, toda eno popolnoma enovito bistvo. 

Več na ...
 

Maccali po dveh letih ujetništva pri papežu

Bil sem ganjen, posebej takrat, ko sem papežu pripovedoval o tem, kaj sem doživel in ko sem mu v molitev izročil predvsem skupnosti, ki sem jih obiskoval in so že dve leti brez duhovnika. Svetega očeta sem prosil, naj moli za Cerkev v Nigru. Bil je zelo pozoren. Prav tako sem mu izrekel en velik “hvala” za to, da je molil zame, skupaj z vso Cerkvijo, in za aplavz, h kateremu je ob novici o moji izpustitvi povabil vernike.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si