Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Praznik Vseh svetih

E-novice 45 leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Praznik Vseh svetih

 

Na praznik vseh svetih se spominjamo predvsem tistih neštetih nebeških izvoljencev, ki na zemlji njihove skrite, a pred Bogom in v resnici velike svetosti nihče ni poznal in priznal. Morda so živeli med nami, pa nismo vedeli, kaj je v njih ustvarila Božja milost. Ti so namreč znali z Božjo pomočjo tisto posvečenje, ki so ga pri krstu prejeli, v življenju ohranjati in izpolnjevati (prim. C 40). Praznik je tudi izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi drugi neimenovani možje in žene vseh časov.

Več na...

 

Člani laiških organizacij in duhovnih gibanj vabljeni, da pomagate v domovih za starejše 

Slovenska škofovska konferenca vabi člane laiških organizacij in katoliških duhovnih gibanj, da bi kot prostovoljke in prostovoljci sodelovali v domovih za starejše po Sloveniji ter tako pomagali preobremenjenim zdravstvenim delavcem in zaposlenim.

 

Več na ...


Bi radi med epidemijo pomagali? Slovenska karitas vas potrebuje!

Slovenska karitas vabi vse mlade in tudi ostale, da se kot prostovoljci pridružijo aktivnostim za lajšanje posledic epidemije covid-19. Glavni namen aktivnosti je zagotavljanje pomoči ljudem v stiski, še posebej starejšim, ki so zaradi večje ranljivosti trenutno najbolj kritična skupina ljudi, ki jih ogroža koronavirus. Delo bo obsegalo različne naloge.

 

Več  na ...


 

 

Člani ŽPS in druge skupine v župniji: Ostanimo povezani!

V času, ko so naša medsebojna srečanja v veliki meri omejena in onemogočena, vas vabimo, da člani ŽPS in druge župnijske skupine v vaši župniji ostanete povezani vsaj s pomočjo spletnih orodij kot je npr. ZOOM.

Naj nam razmere ne onemogočijo, da bi ostali povezani! Pokličimo se po telefonu, še posebno starejše in ranljivejše člane ŽPS in drugih župnijskih skupin (in tudi širše v župniji), povprašajmo drug drugega o počutju, ponudimo pomoč in ostanimo povezani v župnijskem občestvu.

Ostanite zdravi in ostanimo povezani!

 

Več na ...


 

Življenje ima prednost pred ideologijo

V dneh, ko dobiva širjenje virusa covid-19 nove razsežnosti in se je treba na vseh ravneh družbe soočiti z izjemno zahtevnim in težkim stanjem, v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci podpiramo vse, ki se na različnih ravneh trudijo z nadčloveškimi napori, da rešijo zdravje in življenje sodržavljanov in sodržavljank.

Več na...
 

Kateheza: Jezus moli z nami

Jezus je pravični, ni grešnik. A hotel je sestopiti vse do nas, grešnikov. On moli z nami. In ko mi molimo Njega, On moli z nami. On je z nami, ker v nebesih moli za nas. Jezus vedno moli s svojim ljudstvom, vedno moli z nami, vedno. Nikoli ne molimo sami, vedno molimo z Jezusom. Postane kakor grešnik. In to je veličina Boga, ki je poslal svojega Sina in je izničil samega sebe.

Več na...

 

V družini praznujemo praznik Vseh svetih  

1. novembra praznujemo praznik vseh svetih. To so ljudje, ki so svetniki, a se jih ne spominjamo na cerkvenem koledarju! Danes je dan, ko se Bogu zahvalimo za svetost članov naše družine, ki so nam s svojim življenjem dali zgled in so sedaj pri Bogu. Spomnimo se tudi vseh tistih, s katerimi smo še vedno združeni, še posebno, ko prejemamo  evharistijo.

Več na ...
 

Svetniki niso bili rojeni popolni 

Praznik vseh svetih … nas spominja, da cilj našega bivanja ni smrt, ampak je raj! S temi besedami papež Frančišek uvede v razmišljanje o tem, kakšni so svetniki. Da ta obljuba ne razočara, nam zagotavljajo svetniki, prijatelji Boga. Ti so v svojem zemeljskem bivanju živeli v globokem občestvu z Bogom.

Več na...
 

Pogoji za let. prejem popolnega odpustka 

Apostolska penitenciarija je popolni odpustek za verne rajne podaljšala na ves mesec november. Vsi, ki ne morejo oditi od doma zaradi omejitev oblasti, bodo lahko prejeli popolni odpustek, če se bodo duhovno združili z drugimi verniki, če bodo popolnoma nenavezani na greh in bodo imeli namen, ko bo mogoče, izvršili ostale tri pogoje.

Več na...
 

Boga ljubim, če ljubim bližnjega

Dva osnovna temelja našega življenja sta. Prvi je, da se moralno življenje ne sme skrčiti na prisiljeno pokorščino, ampak mora imeti za počelo ljubezen. Drugi pa je, da mora ljubezen težiti skupaj in neločljivo proti Bogu in proti bližnjemu. To je ena temeljnih novosti Jezusovega nauka in ta nam da razumeti, da ni prava ljubezen do Boga takšna, ki se ne izrazi v ljubezni do bližnjega.

Več na...

 

Iz KKC: Zakaj je vera strnjena v obrazcih?

Od začetka je Cerkev izražala vero v kratkih obrazcih. To so povzetki vere, ki jih imenujemo veroizpoved. Za Cerkev so zelo pomembni določeni stavki, katerih besedilo so dosegli z velikim trudom, da bi Kristusovo oznanilo varovali pred popačenji. Verski obrazci so pomembni zlasti, ko se vera Cerkve prenaša v različne kulture.

Več na ...
 

Svetniki kot botanični vrt

Ko bi obiskali botanični vrt in bi začudeno občudovali, koliko različnih rastlin in rož obstaja, bi spontano pomislili na Stvarnikovo domišljijo, s katero je napravil zemljo za čudovit vrt. Podoben občutek imamo, ko pomislimo na svetost. Svet postane pred nami kot vrt, v katerem je Božji Duh z obudil množico svetnikov

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si