Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

26. nedelja med letom

E-novice 40, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

S slovenskima kolesarjema se veselijo tudi naši misijonarji

 

Za izvrstna kolesarja Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča so navijali tudi slovenski misijonarji. Z Madagaskarja se je oglasil Pedro Opeka, čigar zapis je na družbenem omrežju Facebook objavilo Misijonsko središče Slovenije.

Več na...

 

Papež o načinu delovanja Boga

Cerkev mora biti kot Bog, vedno v izhodu. Ko Cerkev ni v izhodu, zboli za tolikimi boleznimi, ki jih imamo v Cerkvi. Zakaj je toliko bolezni v Cerkvi? Zato, ker ni v izhodu. Res je, če gre ven, lahko pride do nesreče. Toda bolje je poškodovana Cerkev zaradi tega, ker je šla ven, da bi oznanjala evangelij, kakor pa bolna Cerkev zaradi zapiranja vase. Bog gre vedno ven, ker je Oče, ker ljubi. Cerkev mora delati isto. Biti vedno v izhodu.

Več na...
 

Stična mladih v duhu iskanja in povezovanja

V soboto se je odvilo 39. vseslovensko srečanje Stična mladih. V luči zdravstvenih razmer so se udeleženci tokrat prvič v zgodovini srečanja zbrali na več krajih po Sloveniji. Skupno se je tako na 27 lokacijah dogodka udeležilo skoraj 1600 mladih, večino aktivnosti pa je bilo možno spremljati tudi preko spleta. Dogodek je potekal pod geslom “Vstani”, ki izhaja iz Lukovega evangelija in mlade spodbuja k iskanju smisla. 

Več na...

 

Slomškov god in Slomškova nedelja

V Cerkvi na Slovenskem po beatifikaciji Antona Martina Slomška (1999) praznujemo Slomškovo nedeljo. Slomškov god obhajamo 24. septembra, Slomškovo nedeljo pa na nedeljo, ki je po datumu najbližje godovnemu dnevu (letos 27. 9.).  S tem dogodkom tudi na zunaj in slovesneje obeležimo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas. 

Več na ...
 

Končana obnova postnega prta

Po poročanju Kathpressa je obnova znamenitega postnega prta iz krške katedrale zaključena. Delo mojstra Konrada iz Frizije je največji in najstarejši postni prt na Koroškem in velja za enega najpomembnejših primerov evropskega srednjeveškega slikarstva. Postni prt vsebuje 99 prizorov na skoraj 90 kvadratnih metrih tkanine. Prizori prikazujejo Božje delovanje v zgodovini odrešenja od stvarjenja do poslednjega dne. 

Več na...
 

Pismo Usmiljeni Samarijan o evtanaziji

Kongregacija za nauk vere je danes, v torek, 22. septembra, objavila pismo o skrbi za ljudi v kritičnih in končnih fazah življenja z naslovom Usmiljeni Samarijan. V uvodu Pismo pravi: »Usmiljeni Samarijan, ki zapusti svojo pot, da bi pomagal bolnemu človeku (prim. Lk 10,30-37) je podoba Jezusa Kristusa, ki sreča človeka, ki je potreben odrešenja in poskrbi za njegove rane in njegovo bolečino.

Več na...
 

Iz KKC: Zakaj vero predajamo naprej?

Jezus je to naročilo dal svojim učencem, torej tudi nam. Vsak pravi kristjan si želi, da bi Boga spoznali tudi tisti, ki ga še ne poznajo.»Pogosto lahko vidiš žice, ki so napeljane ob robu ceste. Dokler skoznje ne steče električni tok, ni luči. Žica, to sva jaz in ti! Električni tok je Bog! Imamo moč, da omogočimo toku, da teče skozi nas, in tako svetu prinašamo luč: Jezusa – ali pa se uporabi upiramo in s tem dovoljujemo temi, da se razširja. 

Več na...

 

Aleppo: Zaradi Covid deset pogrebov na dan

P. Ibrahim Alsabagh, edini izmed petih frančiškanov, ki se ni okužil: "Da bi razumeli, kako nevarna je situacija, in kako zelo potrebna sta preventiva in zaščita, zadostuje dejstvo, da smo dneve in dneve pokopavali po deset kristjanov na dan, ki so umrli zaradi koronavirusa. Če posplošimo, v Aleppu živi 2,5 milijona ljudi, in vsak dan je umrlo 833 ljudi. Če te številke primerjate s številkami drugih držav, lahko vidite, s kakšnimi izzivi se soočamo v našem mestu."

Več na ...
 

Sveta Korona varuje pred epidemijo

Poleg svetega Roka, priprošnjika zoper kužne bolezni, je v času epidemije koronavirusa znova postala bolj poznana tudi svetnica sveta Korona, ki jo častijo posebno na Bavarskem v Nemčiji in v Avstriji. Bila je žena rimskega vojaka Viktorja, ki se med preganjanjem kristjanov ni hotel odreči svoji krščanski veri in je bil zaradi tega mučen in usmrčen. Tudi sama je kot mlada vdova umrla mučeniške smrti v času rimskega cesarja Antonija Pija ali Dioklecijana.  

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si