Spoštovani,

Pred vami je 24. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Posebno bi vas radi opozorili na letošnje šmarnično branje z izzivi za otroke in odrasle.

Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

6. velikonočna nedelja

E-novice 24, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

6. velikonočna nedelja: Oznanjevati

Ob pogledu na svet in na vse, kar se v njem dogaja, se v srcu kaj hitro porodi misel: “Nekaj ne gre tako, kot bi moralo iti, nekaj ni v redu.” Temu svetu manjka topline, manjka svetlobe Jutra, manjka mu ljubezni. Od prvega padca naprej je tako in bo tako do konca sveta. Zato je vsaka generacija kristjanov kakor na novo poslana v ta svet, da pričuje za Lepoto. Poslani smo kakor prvi apostoli, da bi svetu dali okus, smisel, svetlobo, Kristusa, Kako? Tako kot nam kaže Beseda, da so storili v prvih časih. V evangeliju sledimo Jezusovemu govoru zadnje večerje, Sledimo Besedam, ki jih je svojim izrekel kot zadnje.

Več na...

Nadškofov nagovor na 6. velikonočno nedeljo

Pomembno je, in to bi rad posebej poudaril, da se zavedamo, da sproščanje ukrepov ne pomeni, da smo sedaj na varnem. To pomeni, da smo se v zadnjih dveh mesecih večinoma obnašali dovolj odgovorno, da bomo potrebno skrbnost ohranjali tudi v prihodnje. Strokovnjaki namreč poudarjajo, da je virus še vedno med nami. To moramo upoštevati pri svojih odločitvah in obnašanju.

Več na...
 

Molitev je hrepenenje po Bogu

Papež Frančišek je med sredino splošno avdienco v knjižnici apostolske palače nadaljeval s katehezami o molitvi. Tokrat je razmišljal o tem, kakšna naj bo kristjanova molitev. Na začetku je poudaril, da molitev zadeva vsakega človeka in se rodi v naši notranjosti. Predvsem pa je pomembno, da gre za hrepenenje po srečanju jaza s Ti-jem, ki za kristjana ni več skrivnost, ampak je Bog Oče.

Več na...

 

V odkrivanju Svetega Duha

Kristjani verujemo, da je Sveto pismo Božje delo. Sveti Duh je vodil in navdihoval avtorje, ki so bili odprti njegovemu delovanju. Ti so zapisali semena Božjega razodetja, ki se tudi nam odkrivajo po Svetem Duhu: Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal (Jn 14,26). Sveti Duh je počasi vstopal v zgodovino odrešenja in se vedno bolj bližal človeku. 

Več na ...
 

Bosta starša Janeza Pavla II. blažena?

7. maja se je v Wadowicah na Poljskem uradno začel škofijski postopek za beatifikacijo Emilie in Karola Wojtyle, staršev papeža Janeza Pavla II. Prvi javni seji je sledila sveta maša, ki jo je vodil krakovski nadškof, msgr. Marek Jędraszewski. Kot je v pogovoru za Radio Vatikan dejal postulator, msgr. Sławomir Oder, ki je bil prav tako postulator v postopku za kanonizacijo papeža Janeza Pavla II., gre za novico, ki jo je celotna Cerkev na Poljskem sprejela z velikim veseljem.

Več na...

Skupna izjava krščanskih cerkva

Največje krščanske verske skupnosti v Sloveniji izražamo podporo vsem predlogom, da so trgovine ob nedeljah tudi v času po epidemiji zaprte in da je nedelja dela prost dan. Slovenski kristjani si že dve desetletji prizadevamo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu in verskemu življenju, družini in prijateljem ter počitku. Zato si tudi prizadevamo, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte.

Več na...
 

18. 5. konec prenosa papeževih maš

18. maja zjutraj bo sveti oče zadnjič obhajal sveto mašo z neposrednim prenosom. Istega dne se v Italiji začne ponovno obhajanje svetih maš z navzočnostjo vernikov. Zaradi tega bodo v torek, 19. maja, prenehali neposredni prenosi papeževih maš iz Doma sv. Marte. Papež je izrazil željo, da bi se Božje ljudstvo lahko vrnilo k domačnosti občestva z Gospodom v zakramentih.

Več na...

 

Molitev prvoobhajanca ob prvem obhajilu

Poslušam tvoje besede, Gospod, ki nam jih oznanja duhovnik. Ponavlja tvoje geste ko nad oltarjem povzdiguje kruh in vino. Ti se daruješ v teh znamenjih v preprostem kruhu, hrani, ki daje moč, potrebno za življenje, v vinu, znamenju praznovanja in veselja. Opominjaš nas, naj ne pozabljamo ponavljati teh gest v spomin nate in danes je, ta kruh in to vino, tvoje telo in tvoja kri, tudi zame.

Več na ...
 

Kaj je Jezus delal, ko je odrasel?

"Očka, kaj je Jezus delal, ko je bil velik?" vpraša Lea očka. "Ko je bil Jezus velik", pomisli očka "je obiskal številne kraje, kjer je ljudem pripovedoval o svojem Očku. Delal je čudeže. Ozdravljal je tiste, ki so bili bolni in blagoslavljal je majhne otroke kot si ti ... ", ji pove očka. "Pa je vse to delal sam?", vpraša Lea. "To pa ne. Takoj si je poiskal prijatelje. Ti Jezusovi prijatelji so se imenovali apostoli, to pomeni odposlanci, saj jih je Jezus pošiljal, da so tudi oni ljudi učili o Bogu. 

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

Razmišljanje ob Božji besedi

 

Video prenos svete maše

 

Spletna povezava neposrednega prenosa svete maše od pon. do sob. ob 7.00 in 18.30, ob nedeljah ob 8.00 in 10.00

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Šmarnično branje

 

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si