Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Četrta adventna nedelja

E-novice 52, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež napovedal leto sv. Jožefa

Z apostolskim pismom »Patris corde (Z Očetovim srcem)«, ki je izšel 8. decembra, na praznik Brezmadežne, se Frančišek spominja 150. letnice razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Ob tej priliki bo od 8. decembra 2020 do 8. decembra 2021 potekalo posebno »Leto svetega Jožefa«. »Kot ljubljeni oče, oče v nežnosti, poslušnosti in sprejemljivosti; oče ustvarjalnega poguma, delavec, vedno v senci«: s temi besedami papež Frančišek nežno in ganljivo opisuje sv. Jožefa v apostolskem pismu »Patris corde«, ki je bilo objavljeno 8. decembra 2020 ob 150. letnici razglasitve ženina Device Marije za zavetnika katoliške Cerkve.

Več na...

Marijina duša poveličuje Gospoda ... Kaj pa v meni vzbuja veselje v srcu, ker prihaja Gospod?

 

Moja duša poveličuje Gospoda … Tako je Marija ubesedila veselje. Naši bralci so ga izrazili z naslednjimi mislimi … Kaj pa vas navdaja z veseljem v tem posebnem adventu?

 

Več na ...

 


 

Kateheza: Molimo drug za drugega

Kdor moli, vrata svojega srca vedno pusti na stežaj odprta: za vse – za tiste, ki molijo, ne da bi vedeli, da molijo; za tiste, ki ne molijo, a v sebi nosijo zadušljivi krik; za tiste, ki so se zmotili in so se izgubili na poti. Gre za to, da se na druge gleda z očmi in s srcem Boga, z njegovim sočutjem in nežnostjo.

Več na...
 

Drugi dan božične osemdnevnice

Osem dni pred praznikom Jezusovega rojstva v bogoslužju obhajamo božično osemdnevnico. To molitev še posebej zaznamujejo in ji dajejo slovesen ton O-antifone, ki jih pojemo pred Marijinim slavospevom Magnificat. Prisluhnite posnetkom Božje besede in čudovitim pesmim, ki jih prepevamo v teh dneh.

Več na...

 

Božja beseda: Šepet, ki je premagal svet ...  

Kraljestvo Davida postane kraljestvo Boga. Ta David, grešen človek in božji Sin postaneta eno. To velja za vsakega od nas. Kar Oče stori Sinu, po njem stori nam in kar se zgodi nam, se zgodi tudi božjemu Sinu. Od učlovečenja naprej sta človek in Bog ponovno eno. To je milost!

Več na ...
 

Bogoslužna priprava na božič    

Sklepno obdobje adventnega časa začenjamo 17. decembra z božično osemdnevnico, ki predstavlja pripravo na božič. Bogoslužna priprava v obliki osemdnevnice vernikom želi približati hrepenenje in pričakovanje Gospodovega rojstva. Pomembno vlogo in slovesni ton v tem času pri bogoslužju dajejo posebne antifone, imenovane tudi O – odpevi, ki so odpevi pred slavospevom Magnificat.

Več na...
 

Izjava KPM ob 30-letnici plebiscita

Med prelomnimi dogodki izpred tridesetih let, ki se jih velja spomniti s ponosom in hvaležnostjo ter si jih vzeti za zgled, je bil slovenski plebiscit, ki je potekal 23. decembra 1990. Izidi so presegli najbolj optimistična pričakovanja: 88,2 odstotkov vseh volivcev se je izreklo za samostojno in demokratično Slovenijo. 

Več na...
 

Misli ob O-antifonah: O, Gospod  

Druga o-antifona posveti v zgodovino odrešenja izvoljenega ljudstva. “Gospod in Voditelj”, ki je bil v gorečem grmu, je zdaj tu, v Mariji. Zato je goreči grm podoba Marije in njenega vednega devištva, čeprav je postala mati. Zdaj ta novozavezni “Goreči grm” potuje v soncu in dežju, v puščavskem vetru s peskom. 

Več na...

 

Luč miru: Prižgimo bližino!

Sporočilo poslanice nas poskuša spomniti, da sta ljubezen in bližina v teh časih ključnega pomena.... Vsaka luč šteje, saj se v temi vidi tudi čisto drobceno lučko. In teh dejanj naš svet danes še posebej potrebuje, tihih in drobnih sporočil, da v mrzlih časih oddaljenosti nismo sami. 

Več na ...
 

O netopirjih, ki so iskali dom

Vstopili smo v božično osemdnevnico. V preteklih letih smo ob prižganih lučkah ob sklepu svete maše romali z Jožefom in Marijo. Letos to ne bo mogoče, pač pa vas povabimo, da sprevod z lučkami obhajate v družinah. V župniji Brezovica so pripravili tudi osem zgodbic, ki jim lahko prisluhnete v videoposnetkih, ki jih objavljamo vsak dan ob 16.00. Vključite jih v večerno molitev.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Gradiva za naslednje dni osemdnevnice in zgodbe adventnega koledarja najdete na spletni strani portala:

Prvi dan božične osemdnevnice: Zgodba o trmastem osličku

 

Zgodbe iz adventnega koledarja: Ves je predan bolnikom

Zgodbe iz adventnega koledarja: Karizma sv. Kamila

Zgodbe iz adventnega koledarja: Sveti Kamil in Rdeči križ

Zgodbe iz adventnega koledarja: Luodong

Zgodbe iz adventnega koledarja: Tajvan

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

Gradiva za naslednje dni osemdnevnice najdete na spletni strani portala:

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si