Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Prva adventna nedelja

E-novice 49 leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Spodbude slovenskih škofov za adventni čas

 

Letošnji adventni čas bo zaznamovan z epidemijo COVID-19, ki je spremenila naše življenje in način obhajanja cerkvenih praznikov. Škofje vabimo vse katoličane, da okrepimo molitev in vero znotraj svojih družin. Pred 1. adventno nedeljo, ki bo letos 29. novembra, pripravimo adventni venec ter ga postavimo na vidno mesto v svojem domu. Ob njem bomo vsak dan molili in s prižiganjem sveč občutili, da se luč veča. Luč je Kristus, ki razsvetljuje naše dneve in nam prinaša upanje.

Več na...

 


 

 

Spletna delavnica o O-antifonah za cerkvene glasbenike 

Ob godu sv. Cecilije so v Nadškofiji Maribor cerkvenim glasbenikom podarili glasbeno voščilo v obliki notnih gradiv in posnetkov O-antifon, ki jih bomo prepevali v božični devetdnevnici, skupaj z Marijinim Magnificatom. Posnetke in gradiva o O-antifonah najdete na spletni strani Zavoda za cerkveno glasbo.

Obenem vabijo cerkvene glasbenike, da se jim pridružijo na spletni delavnici o O-antifonah, ki bo 1. decembra ob 19. uri, ki želi biti spodbuda k raznoliki uporabi teh antifon v okviru božične devetdnevnice. Prijavite se lahko tukaj.

 

Več na ...

 

Seminar za mladinske voditelje in pastoralne delavce

 

V soboto, 5. decembra 2020, bo od 8.45 do 12.00 potekal seminar za mladinske voditelje in pastoralne delavce, ki ga organizira Urad za mlade. Gostja na seminarju bo s. Katia Roncalli, ki je priznana italijanska teologinja, z bogatimi izkušnjami duhovnega spremljanja, izvajanja predavanj in katehez tako za mlade kot za redovnike, duhovnike in odrasle.

S. Katia bo v seminarju z naslovom Rojevati mlade za novo življenje in za poklicanost spregovorila o pomenu spremljanja mladih, katehezah in evangelizaciji, o duhovnem očetovstvu in materinstvu ter naših poklicanostih, ki temeljijo na eni sami poklicanosti Cerkve.

Predhodna prijava na seminar je obvezna. Prijavite se TUKAJ

 

Več na ...

 

 

Bi radi ostali povezani s člani ŽPS in člani vaše župnijske skupine pa ne znate uporabljati aplikacije ZOOM?

Ne skrbite! Pripravili smo vam nekaj zelo nazornih navodil, kako uporabljati spletno aplikacijo ZOOM, ki nam omogoča možnost, da se srečujemo v živo, kljub omejitvam, ki nam jih postavlja epidemija koronavirusa.

 

Več na ...


 

Kateheza: Cerkev je delo Svetega Duha

Podoba prve skupnosti v Jeruzalemu je oporna točka za vsako drugo krščansko izkušnjo. »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvi« (Apd 2,42). Skupnost vztraja v molitvi. Tukaj najdemo štiri značilnosti krščanskega življenja: poslušanje učenja apostolov; varovanje vzajemnega občestva: lomljenje kruha in molitev.  

Več na...
 

Adventni čas in njegova simbolika

Simbolika rojstva in novega začetka je vtkana v potek celotnega cerkvenega leta. Dogodki ne pomenijo le spominjanja preteklih Božjih del v zgodovini odrešenja (o čemer poroča Sveto pismo) in poti skozi galerijo svetnikov, ampak tudi aktualizacijo Božjih sporočil za sedanji trenutek. Na večja praznovanja se kristjani pripravljamo v posebnih časih priprave.

Več na...

 

Božja beseda: Klic k ponižni obljubi  

Začel se je. Čas priprave in pot rasti. Za vsako rast, za vsak proces, za vsako spremembo, pa je pomembno najprej ponižno spoznanje trenutne situacije. Potrebno je dati ime tistemu koščku poti, na katerem se trenutno nahajamo. Mi kot kristjani, mi kot družba, mi kot Cerkev, mi kot svet.

Več na ...
 

Priprava na advent v naši družini  

Z družino izdelajte adventni venček. Čeprav adventni venček lahko kupimo ga iz zimzelenih rastlin ali drugega zelenja, npr. božjega drevca ali ostalih naravnih materialov ter štirih sveč zlahka izdelamo tudi sami. Pri izdelavi nam bo lažje šlo od rok, če si bomo najprej izdelali obod. Sveče naj bodo vijolične ali rozne. Ta barva kaže, da se pripravljamo na Jezusovo rojstvo.

Več na...
 

Papež: Vse se začne z milostjo

30 let! Potrebna je potrpežljivost, da bi tako nadaljevali. Molim za vas in vam želim dober koncert. Naj bo »Klic dobrote« letos korak naprej; pa tudi korak naprej za edinost Cerkve in vašega naroda. Kjer ni edinosti..., ni Gospodovega Duha. Želim vam najboljše. Naj bo ta koncert ravno harmonija edinosti med vami. Naj vas Gospod blagoslovi. In molite zame!

Več na...
 

Delite z nami utrinke letošnjega adventa  

Četudi bo letošnji advent verjetno precej drugačen od običajnega, naj nam to ne odvzame hrepenenja in tihega veselja ob pričakovanju rojstva Njega, ki prihaja. Vabimo vas, da z nami delite svoje priprave in doživljanje adventnega časa. Pošljite nam fotografije, kaj vse ste pripravili za adventni venček in kako vam je uspel. Fotografije bomo delili na našem spletnem portalu.

Več na...

 

Iz Katekizma: Bog je ljubezen

Če je Bog ljubezen, ne obstaja nič ustvarjenega, česar ne bi nosila in objemala njegova neskončna naklonjenost. Bog ne le govori, da je ljubezen, ampak to tudi dokaže s svojim prihodom na ta svet in z darovanjem svojega življenja za nas. Njegova ljubezen je večna (Jer 31,3).

Več na ...
 

Vprašanja in odgovori ob novih navodilih

INa Misijonskem središču Slovenije začenjajo adventno akcijo »Otroci za otroke«, ki jo bomo z vsakodnevnimi objavami zgodb spremljali tudi na Pastoralnem portalu Pridi in poglej. Akcijo spremlja Adventni koledar, ki letos govori o dr. Janezu Janežu, prvem slovenskem laiškem misijonarju, ki je kot zdravnik deloval v misijonih na Kitajskem in na Tajvanu.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si