Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

12. nedelja med letom

E-novice 29, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Izšla knjiga: Besednjak papeža Frančiška

 

»V knjigi so zbrana razmišljanja o ključnih besedah sporočila in poslanstva našega ljubljenega brata, papeža Frančiška,« v uvodu zapiše patriarh Bartolomej ter dodaja: »Vendar pa so besede veliko več kot zgolj komentarji, veliko pomembnejše od splošnih stavkov. Besede so notranji izraz življenja, naš najgloblji odsev božanskosti, sama identiteta Boga: »V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog.« (Jn 1,1) Kardinal O’Malley pa v uvodu z naslovom »Jezuit in frančiškan« pravi: »Vedno  mi je bila všeč šala o jezuitu in frančiškanu, ki se jima je nekega dne, ko sta hodila po cesti, nenadoma približal moški in ju vprašal: »Brata, mi lahko povesta, katero devetdnevnico moram moliti, da bom lahko kupil BMW?« Frančiškan odgovori: »Kaj je BMW?« In jezuit: »Kaj je devetdnevnica?« Zdaj imamo papeža, ki se ga ne da opredeliti s tema kategorijama, saj v eni osebnosti združuje tako jezuita kot frančiškana. 

Več na...

 

 

Molitev in post za domovino 

 

Ob 30-letnici slovenske demokracije in ob 29. rojstnem dnevu naše države tudi letos, že desetič po vrsti, člani Pobude Molitev in post za domovino vabijo, da se pod geslom Skupaj za skupno dobro – S teboj bomo zmogli pred dnevom državnosti molitveno povežemo v devetdnevnici za domovino, ki bo od 16. do 24. junija 2020.

 

Več na...

Nadškofova pridiga pri krizmeni maši

Bližina obeh praznikov, praznika Svetega Rešnjega telesa in Krvi ter praznika Jezusovega Srca našemu današnjemu srečanju ob oltarju daje posebne poudarke. Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi je praznik, v katerem doživljamo, kako zelo je Bog zvest svojim obljubam. Praznik Jezusovega Srca pa nas povabi k premišljevanju o Božji ljubezni.

Več na...
 

Praznujemo praznik Srca Jezusovega

Praznik skuša prodreti v globino in jedro Kristusove skrivnosti, v jedro, iz katerega pritekajo vsa velika dela v naše odrešenje, posebno še Kristusova daritev na križu. To je ljubezen, ki je bila od vekov skrita v brezdanjih globinah troedinega Boga, ki pa si je prevzela našo človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti s človeškim srcem ter dosegla vrhunec v kalvarijski daritvi.

Več na...

 

Praznik Marijino brezmadežno srce

Marijino srce je središče Marijinega notranjega življenja in kreposti; obenem je to srce imelo prvenstveno vlogo pri učlovečenju, ob Kristusovem trpljenju pa je bilo pridruženo odrešilni kalvarijski daritvi.  Marija se je pod križem zavedala, da nastopajo posledice njene prve privolitve v učlovečenje. Toda usmerjenost njenega srca je  dozorela vse do dovršitve.

Več na ...
 

Poletne spodbude: Poletje z Besedo 

Poleti si radi vzamemo čas za tisto, za kar nam ga sicer zmanjka: za počitek, odnose, kakšen izlet ali dopust … Vzemimo si čas tudi za Boga! Na Svetopisemski družbi Slovenije so tudi letos pripravili akcijo Poletje z Besedo. V akciji je pripravljenih pet enotedenskih spodbud. Božja beseda in kratka razmišljanja vas bodo tako spremljala, kamorkoli se boste odpravili na dopust.

Več na...

Kateheza: Mojzesova molitev

Na naši poti o temi molitve smo videli, da Bog ni nikoli maral »enostavnih« častilcev. Mojzes bo »brezvoljen« sogovornik od prvega dneva svoje poklicanosti. Ko ga Bog pokliče, je Mojzes človeško gledano »neuspešnež«. Druga Mojzesova knjiga ga predstavi kot ubežnika, ki je zapravil svoje priložnosti in sedaj pase čredo, ki niti ni njegova.

Več na...
 

Sv. Bonaventura o Srcu Jezusovemu

Hiti torej, duša, prijateljica Kristusova, bodi kot golobica, ki dela svoje gnezdo ob robu brez dna, in tam, kot lastovka, ki najde gnezdo, ne izgubi svoje budnosti; kakor grlica pridi in skrij otroke svoje čiste ljubezni in se približaj s svojimi ustnicami, da zajameš iz studencev Odrešenikovih. Tam je vir vode, tekoče sredi raja, ki se deli na štiri veletoke in dela rodovitno vso zemljo.

Več na...

 

Nedeljska spodbuda: Ne bojte se torej

Beseda nas želi ohraniti budne tudi sredi oddiha. Življenje kristjana namreč ni utopično spanje, v katerega vabi svet s svojimi ponudbami, ampak je drugačen počitek, tisti,ki se lahko zgodi samo na Jezusovem srcu. To pa se ne utrudi. On nas vabi k sebi, da bi se pri njem odpočili v tem Božjem počitku, ki se zgodi tudi sredi preganjanj in stisk in je drugačen od počitka tega sveta.

Več na ...
 

Carlo Acutis oktobra blažen

»Pretresljiva je zrelost tega fanta. Umrl je pri 15 letih in izredno dobro je poznal vero. Ko je bil še deček, se je zaljubil v evharistijo, pobožnost je gojil tudi do Marije. Bil je katehet, najstnikom je znal predati vero, ne samo preko srečanj, ampak je uporabljal tudi tehnologijo. Naredil je računalniški projekt o različnih tematikah vere, imel je spletno stran o evharističnih čudežih. Ta fant je živel vero v polnosti.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si