Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Tretja adventna nedelja

E-novice 51, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež napovedal leto sv. Jožefa

Z apostolskim pismom »Patris corde (Z Očetovim srcem)«, ki je izšel 8. decembra, na praznik Brezmadežne, se Frančišek spominja 150. letnice razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Ob tej priliki bo od 8. decembra 2020 do 8. decembra 2021 potekalo posebno »Leto svetega Jožefa«. »Kot ljubljeni oče, oče v nežnosti, poslušnosti in sprejemljivosti; oče ustvarjalnega poguma, delavec, vedno v senci«: s temi besedami papež Frančišek nežno in ganljivo opisuje sv. Jožefa v apostolskem pismu »Patris corde«, ki je bilo objavljeno 8. decembra 2020 ob 150. letnici razglasitve ženina Device Marije za zavetnika katoliške Cerkve.

Več na...

K adventu molimo in se zahvaljujemo

 

V adventu se na božič pripravljamo tudi z molitvijo. Na drugo adventno nedeljo Te, dobri Bog prosimo in se ti zahvaljujemo. V video posnetku, kako oni molijo, so nam na povezavi … Več na ... odgovorili bralci našega portala. Kako pa vi v adventu molite?

 

Več na ...

 


 

Kateheza: O prosilni molitvi

Včasih lahko mislimo, da ničesar ne potrebujemo, da zadostujemo sami sebi in da živimo v popolni samozadostnosti. Včasih se to zgodi. A slej ali prej ta iluzija izgine. Človeško bitje je prošnja, ki včasih postane krik, pogosto zadrževan. Duša je podobna suhi, žejni zemlji, kot pravi psalm (prim. Ps 63,2). V tem ali onem trenutku svojega življenja vsi izkusimo potrtost ... 

Več na...
 

P. Martin Kmetec nov nadškof v Turčiji

Sveti oče Frančišek je 8. decembra 2020 imenoval minorita Martina Kmetca OFMConv za nadškofa metropolita v Izmirju (Turčija). Do sedaj je bil predstojnik minoritske skupnosti Büyükdere v Carigradu. Msgr. dr. Martin Kmetec OFMConv se je rodil 10. novembra 1956 na Ptuju. Teologijo je študiral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Leta 1983 je bil posvečen v duhovnika. 

Več na...

 

Božja beseda: Ni bil on luč, pričeval naj bi ...  

Nedelja, v kateri nam mogočno donijo tako besede apostola Pavla kakor besede preroka Izaija, nas spodbuja k veselju: “Vedno se veselite. Neprenehoma molite. V vsem se zahvaljujte.”  Te besede nas spominjajo na to, da imamo razlog veselja, ki temelji na resničnosti Kristusa, ki “nas je (že!) odel z oblačilom odrešenja.

Več na ...
 

Praznujemo god svete Lucije   

Poznate pregovor: »Sveta Lucija žito sadi?« Že naši predniki so namreč na ta dan v majhne posodice sejali žito. Z otroki poiščite plitev cvetlični lonček in ga napolnite z zemljo. Vanj posejte pšenično seme. Da žito ne bi prehitro vzklilo, lonček postavite na nekoliko hladnejše mesto v stanovanju. Na sveti večer božično žito postavite k jaslicam, kjer naj ostane vsaj do praznika svetih treh kraljev.

Več na...
 

Misli papežev o svetem Jožefu

Na srečanju z družinami med svojim obiskom Manile leta 2015 je papež Frančišek zbranim zaupal svojo izkušnjo: »Zelo imam rad sv. Jožefa, ker je močan in molčeči človek. Na svoji mizi imam skulpturo sv. Jožefa, kako spi. In ko imam kakšen problem ali težavo, to napišem na kos papirja in položim pod kip sv. Jožefa, da bi on o tem lahko sanjal. Ta gesta pomeni: moli za ta problem.«

Več na...
 

Pomen inovacij in cepivo za vse  

Kriza, kot je pandemija covida-19, po Jurkovičevih besedah kaže, kako pomembno je vlagati v inovacije. Pandemija po eni strani kaže na pomembnost patentov na področju raziskovanja zdravljenja in cepiv, po drugi strani pa je treba zdravila narediti dostopna za vse na pravičen in trajnosten način, kar je temeljnega pomena za izhod iz sedanje zdravstvene krize. Nihče se ne more rešiti sam. 

Več na...

 

Iz Katekizma: Verujem v Boga ... Stvarnika

Svet je ustvaril Bog, ki je onkraj časa in prostora. Iz nič je priklical v bivanje vse stvari. Stvarjenje je skupno delo troedinega Boga. Oče je Stvarnik, Vsemogočni. Sin je smisel in srce sveta. Sveti Duh pa vse drži skupaj. Je tisti, ki »oživlja«. Podoba šestih dni, v katerih je Bog ustvaril svet, želi povedati, kako dobro, lepo in modro je urejeno stvarstvo. 

Več na ...
 

Priprava na božič: smrečica hvaležnosti

Božično drevo s svojimi lučkami naznanja Luč, ki prihaja med nas. Želi razsvetliti naše domove in naše življenje, da ne bi tavali v temi, žalosti in obupu, ki nas v tem adventnem  času še posebej razjedajo. Ravno zato lahko v letošnjem adventnem času postane naše božično drevo tudi simbol naše hvaležnosti  – smrečica hvaležnosti, s katero se lahko zahvalimo za vse, kar imamo.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

 

Zgodbe iz adventnega koledarja: Težavni začetki

Zgodbe iz adventnega koledarja: Msgr. Jožef Kerec

Zgodbe iz adventnega koledarja: Misijonski križ

Zgodbe iz adventnega koledarja: Svete Višarje

 

 

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si