Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. 

Posebno vas vabimo k ogledu vsebin (PPS in avdio posnetkov) z letošnjega Pastoralnega tečaja, ki je potekal pod naslovom: Kaj nam je koronavirus odnesel in kaj prinesel?

Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

25. nedelja med letom

E-novice 39, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Nedelja svetniških kandidatov

 

Nedeljo svetniških kandidatov ljubljanske metropolije – profesorja Antona Strleta, škofa Janeza Frančiška Gnidovca, škofa Friderika Baraga, nadškofa Antona Vovka, duhovnika Andreja Majcna – bomo letos obhajali v nedeljo, 20. septembra 2020, v uršulinski cerkvi Svete Trojice v Ljubljani. V ospredju praznovanja bo lik Božjega služabnika profesorja Antona Strleta, katerega 105. obletnico rojstva smo obhajali januarja letos. V Cerkvi na Slovenskem trenutno je odprtih 13 postopkov za razglasitev blaženih oz. svetnikov za skupaj 67 kandidatov.

Več na...

Kateheza: Skrb za skupen dom

Papež Frančišek je med katehezo povabil h kontemplaciji stvarstva. Vsaka stvaritev namreč na svoj način odseva neskončno Božjo modrost in dobroto. Brez kontemplacije se zapademo v neuravnotežen in površinski antropocentrizem, ki pretirano povzdigne vlogo človeka in ga postavi za absolutnega gospodarja vseh ostalih ustvarjenih bitij. Vsak med nami lahko in mora postati varuh skupnega doma.

Več na...
 

Pastoralni tečaj o izzivih COVID-a

V sredo, 9. septembra je v Zavodu sv. Stanislava potekal Pastoralni tečaj. Tema tečaja je bilo vprašanje: Kaj nam je koronavirus prinesel in kaj odnesel? Vabimo vas, da prisluhnete zanimivim predavanjem dr. Vinka Potočnika, ki je predstavil izsledke svoje raziskave, dr. Andreja Šegule, ki je predstavil izkušnje s COVID v drugih državah, s. mag. Magde Burger in župnika Mitja Markoviča, ki sta spregovorila o izzivih na področju kateheze.  

Več na...

 

Iz KKC: Bog prihaja človeku naproti

Človek z razumom lahko spozna, da Bog obstaja, ne pa kakšen je. Ker si Bog želi, da bi ga spoznali, nam sam prihaja naproti, zato se nam je razodeval v vsej človeški zgodovini, dokončno tako, da je postal človek in živel med nami. Razodetje pomeni: Bog se prostovoljno odpre, se pokaže in govori svetu. Po Jezusu Kristusu postane nevidni Bog viden. Postane človek kot mi. To nam kaže, kako daleč gre Božja ljubezen.

Več na ...
 

Do smrti zabodel duhovnika

51-letnega Roberta Malgesinija je v torek v središču mesta Como med delitvijo hrane pomoči potrebnim od zadaj do smrti zabodel brezdomec, ki je po rodu Tunizijec, brez dovoljenja za bivanje v Italiji. Papež Frančišek je na avdienci poudaril, da je umorjeni duhovnik velik pričevalec za dobrodelnost in mučenec. Škof Oscar Cantoni ga je označil za duhovnika, ki je bil zelo dejaven na področju dobrodelnosti.

Več na...
 

Ni odpuščanja, če sami ne odpustimo

V priliki naletimo na dve različni drži: tisto Božjo, ki jo predstavlja kralj, ki je veliko odpustil, ker Bog vedno veliko odpušča in tisto človeško. V Božji drži je pravičnost prežeta z usmiljenjem, medtem ko je človeško ravnanje omejeno na pravičnost. Jezus nas spodbuja naj se pogumno odpremo moči odpuščanja, kajti v življenju se ne more vse rešiti s pravičnostjo, to vemo. Potrebna je namreč ljubezen

Več na...
 

Nedeljska Božja beseda: Brez štetja

Povabilo Gospoda se nadaljuje. Danes stopa na poti in vabi v svoj vinograd zastonjske ljubezni, vabi v nenehno občestvo z Njim, kjer je vse, kar je Njegovo, tudi naše. Bog odhaja na ulice in išče človeka, da bi ga ponovno poklical v Odnos s seboj. Išče ga zgodaj zjutraj, ob devetih, ob poldne, ob treh in ob petih popoldne. Simbolno to pomeni vedno! Bog od prvega padca naprej ni nehal klicati in iskati človeka, ki poseda na trgih in ulicah, izgubljen in brez Očeta.

Več na...

 

V središče vzgoje postaviti osebo

Širjenje covida-19 je močno spremenilo naše življenje: »Bili smo prestrašeni in izgubljeni. Kakor učence v evangeliju nas je zajel nepričakovan in besen vihar. Zdravstvenim težavam so sledile še ekonomske in družbene. Vzgojno-izobraževalni sistemi po vsem svetu so zaradi pandemije trpeli tako na šolski kot akademski ravni.« Vsepovsod se je poskušalo zagotoviti takojšen odgovor preko digitalnih platform.

Več na ...
 

Spet več romarjev v Kompostelo

Število romarjev v Kompostelo se po podatkih romarske pisarne v Santiagu de Compostela  kljub koronakrizi v zadnjih mesecih le povečuje. V juliju je Kompostelo obiskalo 9752 romarjev, v avgustu pa kar 19.812 romarjev. V septembru vsak dan beležijo med 450 do 500 prihodi na ta romarski kraj. Za prihodnje leto, ko bomo obhajali leto svetega Jakoba, so te številke vsekakor spodbudne.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si