Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

20. nedelja med letom

E-novice 34, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Kje bodo na Veliki šmaren maševali slovenski škofje?

 

15. avgusta praznujemo zapovedani praznik Marijinega vnebovzetja, ko Slovenci radi poromamo v Marijine cerkve. V katerih izmed njih bodo maševali slovenski škofje, pa v nadaljevanju …

Več na...

Izjemni darovi Božje Matere

Cerkveni očetje predstavljajo Marijo kot novo Evo, Odrešeniku sicer podrejeno, vendar z njim najtesneje povezano v boju zoper peklenskega sovražnika. V tem boju pride do popolne zmage nad grehom in smrtjo. Kot je Kristusovo vstajenje bistveno dejanje in zadnje znamenje njegove zmage, je tudi boj Device Marije in njenega Sina sklenjen s poveličanjem njenega telesa.

Več na...
 

Prepoznati dostojanstvo osebe

Bog nas je ustvaril kot osebe, ki so ljubljene in sposobne ljubiti; ustvaril nas je po svoji podobi in podobnosti (prim. 1Mz 1,27). Na ta način nam je podaril edinstveno dostojanstvo, ko nas je povabil, naj živimo v občestvu z Njim, v občestvu s svojimi sestrami in brati, v spoštovanju celotnega stvarstva. V občestvu, lahko bi rekli: v harmoniji. Stvarstvo je harmonija, ki smo jo poklicani živeti. 

Več na...

 

O turizmu in razvoju podeželja

Podeželje živi v teh krajih, ki so daleč od poti množičnega turizma. Gre torej za pospeševanje trajnostnega in odgovornega turizma, ki se izvaja po načelih socialne in ekonomske pravičnosti ter v polnem spoštovanju okolja in kultur ter priznava osrednjo vlogo lokalne skupnosti gostiteljice in njeno pravico, da ima vodilno vlogo razvoju svojega področja.    

Več na ...
 

Edith Stein o najlepših lastnostih ženske

Edith Stein je v svojem znanstvenem delu razmišljala in pisala tudi o ženskem geniju – naravi in posebnostih ženske. Ženskam je zapustila neprecenljivo intelektualno dediščino, ki jim pomaga razumeti sebe in živeti v polnosti ženskosti kot si jo je zamislil Bog. Edith Stein je v svojem razmišljanju o ženski prepoznala dve lastnosti, ki sta pri ženskah pogostejši kot pri moških.

Več na...
 

Božja beseda o vezi pripadnosti

Kdo je tujec in kdo je domačin? To je vprašanje, ki postaja vedno aktualnejše v Evropi, je vprašanje, ki se glasno ali potihem pojavlja v naših župnijskih občestvih, je vprašanje, ki se pojavlja v katerikoli skupini, ko se pridružijo novi. Gre torej na eni strani za vprašanje pripadnosti, na drugi pa za vprašanje naše odprtosti ter pripravljenosti na spremembe.

Več na...
 

Trkaj na Božje Srce: Gospod, reši me

Ko močno čutimo dvom in strah, ter se nam zdi, da se potapljamo v težkih trenutkih življenja, ko se vse zdi temno, se ne smemo sramovati vpiti kot Peter: »Gospod, reši me!« (v. 30). Trkati na Božje srce, trkati na Jezusovo srce: »Gospod, reši me!« Zelo lepa molitev je to! Lahko jo večkrat ponovimo: »Gospod, reši me!« Jezusovo dejanje, da takoj stegne svojo roko in zagrabi prijateljevo, je potrebno dolgo zreti.

Več na...

 

Vpis na Katehetsko pastoralno šolo

Bi radi poglobili svoje poznavanje krščanske vere? Opravljali službo katehista ali katehistinje v župniji? Vabljeni, da se vpišete v Katehetsko pastoralno šolo. Študij je razdeljen na dve stopnji. Na prvi stopnji so antropološko-filozofski predmeti, religije, zgodovina Cerkve,« drugi del pa so teološki predmeti, »kot je Sveto pismo, verske resnice, cerkveno leto, zakramenti …«

Več na ...
 

Papež krstil siamski dvojčici

Njuna mama Ermine Bangalo je po posegu  dejala, da sta se deklici rodili dvakrat, saj si ne predstavlja, kakšna usoda bi ju čakala, če bi ostali v Afriki. Ob tej priložnosti je izrazila tudi željo, da bi obe deklici krstil papež Frančišek, ki je njeno željo izpolnil. Kdo ve, morda pa bosta deklici, ki bosta lahko normalno odraščali, nekoč res postali zdravnici in reševali življenja drugih otrok, kot je dejala njuna mama.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si