Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

18. nedelja med letom

E-novice 32, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Zakonca Rigler, ustanovitelja Društva prijateljev sv. Jakoba prejela odličje sv. Cirila in Metoda

 

V zahvalo in priznanje ob 20-letnici Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji ter za širjenje romarske kulture med Slovenci sta Marjeta in Metodij Rigler prejela odličje sv. Cirila in Metoda za zvesto služenje Cerkvi na Slovenskem. Leta 1998 sta zakonca Rigler poromala na grob sv. apostola Jakoba, v špansko mesto Santiago de Compostela. Od takrat svoje moči in znanje namenjata oživitvi romarske poti sv. Jakoba po Sloveniji ter spodbujata njegovo duhovnost in češčenje.

Več na...

Ostarele osebe so tvoji stari starši

»Ostarele osebe so tvoji stari starši« je naslov kampanje, ki jo je v ponedeljek, 27. julija, sprožil Dikasterij za laike, družino in življenje. Navdihnile so jo besede, ki jih je papež Frančišek izrekel v nedeljo po opoldanski molitvi, z njo pa želijo povabiti mlade z vsega sveta, naj izkažejo bližino ostarelim, ki so osamljeni, jim pošljejo objem preko telefonskega ali video klica oz. podobe, kjer pa je (upoštevajoč epidemijo) to mogoče, naj ostarele tudi obiščejo.  

Več na...
 

Jakobova romarska pot

Jakobova pot ali »Camino« kot jo imenujemo, je  steber, okoli katerega se je v srednjem veku povezovala in združevala vsa Evropa. V vodniku »Evropske poti v Kompostelo« (Francija 2002) so prikazane in opisane vse poti, ki so se v srednjem veku stekale v Kompostelo iz Anglije, Francije, Nemčije, Portugalske, Nizozemske, Belgije, Skandinavskih držav, Danske, Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske, kakor tudi iz Hrvaške preko Slovenije, Italije.

Več na...

 

Anton Stres na SAZU o spravi

Izplen dosedanjih prizadevanj za narodno spravo seveda ni povsem prazen. Največja pridobitev je to, da o tem lahko svobodno govorimo in razpravljamo. V teh treh desetletjih smo postali bogatejši za številna nova spoznanja, ki bodo prej ali slej narekovala tudi drugačne sklepe in končne ocene, kakor jih je skušalo za vedno zabetonirati – podobno kot z betonskimi pregradami v Hudi jami – uradno zgodovinopisje po nareku ideologije. Resnica pride prej ali slej na dan.    

Več na ...
 

Priročnik za pastoralo mladih 

V njem s. Natalie, ki je bila vključena v pripravo in izvedbo sinode o mladih, na podlagi dolgoletnih pastoralnih izkušenj predstavi izviren premislek glede pastorale mladih, ki je po njenem mnenju poklicana, da postane mlada z mladimi. Ponuja konkretne primere in praktične predloge; vsi izhajajo iz vizije sinode mladih ter v smernic apostolske spodbude Christus vivit.

Več na...
 

Jezus kot skriti zaklad in dragoceni biser

Odziv tistega, ki najde biser ali tistega, ki najde zaklad, je praktično enak. Človek in trgovec prodata vse, da bi pridobila tisto, kar jima je najbolj pri srcu. S tema dvema primerama nas Jezus hoče vključiti v izgradnjo nebeškega kraljestva tako, da nam predstavi bistveno značilnost krščanskega življenja, življenja v nebeškem kraljestvu. Popolnoma se namreč vključijo v kraljestvo tisti, ki so pripravljeni za to zastaviti vse in so pogumni. 

Več na...
 

Papež se je zahvalil mlademu romarju

Papež Frančišek je napisal 15 letnemu fantu s posebnimi potrebami pismo, v katerem se mu je zahvalil za pogum in tudi za to, da je s svojim romanjem v Kompostelo v mnogih prebudil upanje. Fantu je ime Alvaro Calvente. Star je 15 let in doma je iz Malage v Španiji. Alvaro je ob spremstvu družinskega prijatelja in očeta, ki je romanje redno delil na Twitter profilu: @CaminodeAlvaro, prehodil romarsko Jakobovo pot v Kompostelo. 

Več na...

 

Zbrali 216 paketov pomoči potrebnim

Slovenska karitas, ki je junija v trgovinah Hofer zbirala izdelke za otroke in družine v stiski, je s pomočjo kupcev zbrala preko 2 toni izdelkov. Pri Hoferju so donaciji dodali še 87 nakupovalnih vozičkov živil, s čimer se bo zbrana donacija povečala v vrednosti več kot 4.000 evrov. Skupaj so do danes zbrali že več kot 181 ton izdelkov. »Ta pomoč je v času po epidemije še posebej dragocena, ker so se številne družine znašle v še večjih stiskah,« hvaležno povejo na Slovenski karitas.

Več na ...
 

Presenetljivo odkritje v Benetkah

Iz Benetk, natančneje z otoka Torcello, je v preteklih dneh prišla novica o presenetljivem odkritju. Med restavratorskimi deli v tamkajšnji baziliki Marije Vnebovzete so namreč pod mozaiki našli ostanke fresk iz 9. stoletja, ki so najstarejše na beneškem področju. Po besedah beneškega patriarha, Francesca Moraglie, gre za »pričevanje marijanskega vidika vere ter krščanskih korenin v Benetkah.«

 

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si