Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

29. nedelja med letom, misijonska nedelja

E-novice 43 leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Svete maše se lahko obhajajo do vključno danes, sledijo nova navodila

 

Svete maše se v skladu z navodili slovenskih škofov lahko obhajajo do vključno danes. Predvidoma danes popoldne bo Slovenska škofovska konferenca izdala nova navodila slovenskih škofov, ki bodo usklajena z vladnimi ukrepi in stopijo v veljavo v petek, 16. oktobra 2020. Objavljena bodo tudi na Portalu Pridi in poglej.

Več na...

 

Kateheza: Psalmi nas učijo moliti v bolečini

V psalmih najdemo vsa človeška čustva: veselja, bolečine, dvome, upanja, grenkobe, ki obarvajo naše življenje. Katekizem trdi, da je vsak psalm »tako trezen, da ga morejo iskreno moliti ljudje vseh slojev in časov« (KKC, 2588). Ko psalme beremo vedno znova, se učimo jezika molitve. Skratka, psalmi so Božja beseda, ki jih mi ljudje uporabljamo, da bi govorili z Njim.

Več na...
 

Gradiva za misijonski mesec in nedeljo

Molitev in aktivno delovanje za rast Božjega kraljestva predstavljata del življenja vsakega kristjana. Iz Misijonskega središča Slovenije posredujejo nekaj koristnih povezav, na katerih lahko najdete (in tudi delite) gradivo o letošnjem misijonskem mesecu oktobru z videi in članki naših misijonarjev, misijonsko poslanico papeža Frančiška ter gradivo za misijonsko nedeljo.

Več na...

 

Nedelj. Božja beseda o sodobnih misijonih

Gospod je prišel, da nam razodene lepoto obdarovanosti. Božja podoba je že vtisnjena v naša srca, zato ne potrebujemo hlapčevanja in prodajanja, temveč smo povabljeni v svobodno hojo služenja. Ko bo torej ta svet v kristjanih videl vtisnjeno podobo Očeta, bo razkrinkan tudi cesar! Takrat bo vsak prejel svoje in ljudje bodo našli odgovor na globoka hrepenenja. So današnji Evropi kakšni misijoni sploh lahko bolj potrebni? 

Več na ...
 

Molitev za babice in dedke ali za otroke? 

Se spomniš, kako se je pred stotimi leti Marija prikazala trem pastirčkom? Kako jim je bilo že ime? Lucija, Frančišek in Jacinta. In kaj jim je Marija naročila? Se ne spomniš najbolje? Prosila jih je, naj molijo rožni venec! Prav to molitev, ki jo molijo stare gospe v cerkvi pred mašo! Toda pomisli. Marija se ni prikazala starim gospem, ampak trem pastirčkom, ki so bili otroci. Prav njih je prosila, naj molijo to molitev za vse ljudi in naj tudi druge povabijo, da se jim pridružijo.

Več na...
 

Blaženi Carlo Acutis: zgled za mlade

Danes posebej občudujemo in nas priteguje življenje in pričevanje Carla Acutisa, ki ga Cerkev prepoznava kot zgled in primer krščanskega življenja ter ga predlaga predvsem mladim. Ob tem se nam spontano pojavi vprašanje: kaj posebnega je imel ta komaj petnajstletni fant? Če gremo skozi njegovo biografijo, najdemo nekatere referenčne točke, ki ga opredelijo že kot človeka ...

Več na...
 

Drugo botrino pismo birmancu

Nik, zelo pomirjujoče je vedeti, da na teh križiščih ne stojiš sam in da ni vse odvisno samo oz. izključno od tebe. Če boš zaupal in hodil po svetu z odprtimi očmi in srcem, boš na svoji poti opazil ljudi, ki ti jih pošilja Bog. Veš, Božja pomoč ni nekaj neotipljivega in nevidnega. Vedno – ampak res vedno – se kaže v konkretnih ljudeh in dogodkih. Ni naključje, da ti je Bog podaril ravno te starše.

Več na...

 

Iz KKC: Božje pismo ljudem

»V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog.« Avtor Svetega pisma je torej Bog, ki je po Svetem Duhu navdihoval svetopisemske pisatelje, da so ti zapisali, kar je on hotel. »Pogosto premišljujte o Božji besedi ... Tedaj boste odkrili, da Božje misli niso človeške; povedel vas bo tja, kjer boste gledali resničnega Boga ter dogodke brali z njegovimi očmi: v polnosti boste okusili veselje, ki izvira iz resnice.« 

Več na ...
 

Ob začetku Dantejevega leta

Včasih se lahko zdi, da je teh sedem stoletij skopalo neizmerno razdaljo med nami, moškimi in ženskami postmoderne in sekularizirane dobe, in tem izjemnim predstavnikom zlate dobe evropske civilizacije. Pa vendar nam nekaj pravi, da temu ni tako. Če imajo npr. najstniki priložnost približati se Dantejevi poeziji na način, ki jim je razumljiv, neizogibno naletijo na oddaljenost avtorja in njegovega sveta; po drugi strani pa vendarle opazijo presenetljiv odmev. 

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si