Spoštovani,

V Cerkvi na Slovenskem se vse škofije trudimo globlje spoznati, kako smo verniki preživeli čas epidemije, kakršnega še ni bilo. Vabimo člane ŽPS in druge župnijske sodelavce, člane zakonskih skupin, mlade in druge, da odgovorite na vprašanja v Vprašalniku. S tem boste pomagali pri prenovi verskega življenja, h kateri vso Cerkev izzivajo tudi nove okoliščine – kot znamenja časa.

Že vnaprej najlepša hvala za vaše sodelovanje!

 

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

11. nedelja med letom

E-novice 28, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

O dragoceni in čudoviti obed: sv. Tomaž Akvinski o prazniku Svetega Rešnjega Telesa in Krvi

 

Sveti Tomaž Akvinski je na god sv. Nikolaja 1273 pri obhajanju evharistije doživel izreden dogodek, ki ga je pretresel do globin. Vso dolgo zimo ni spregovoril skoraj nobene besede več. Tudi Teološko sumo, svoje velikansko glavno delo, ki ga je pisal že sedem let, je pustil za vedno nedokončano. Prijatelju in učencu, ki ni odnehal spraševati, je končno odgovoril: “Vse, kar sem napisal, se mi zdi kakor slama, v primerjavi s tem, kar sem videl in kar mi je bilo razodeto.” 

Več na...

Praznik Rešnjega Telesa in Krvi

Izraz evharistija prihaja iz gr. glagola eucharistein, ki pomeni zahvaljevati se. Evharistija je primarni zakrament predvsem zato, ker je pri drugih zakramentih prisotno deleženje pri neki Kristusovi kreposti, pri evharistiji pa je vsebovan Kristus sam, učlovečena Beseda, glavni avtor zakramentov. Sama v sebi je evharistija zakrament Božje ljubezni do ljudi.

Več na...
 

Nadškofova pridiga pri Macesnovi gorici

Danes torej prvič sveto mašo darujemo na kraju, kjer so v smrt množično omahovali Slovenci, slovenski domobranci. Pa ne samo ti. Tudi drugi. V uniformah in brez njih. Temno zelenje se je tiste pomladi napilo njihove krvi. Korenine rastejo iz src in prepletajo kosti. Zakaj? Zakaj toliko morjenja? Zakaj toliko krvi? Zaradi ideje? – Morda kdo? Zaradi oblasti? – Marsikdo? Zaradi ubijanja, iz sle po krvi? – Žal, tudi teh je preveč?

Več na...

 

O Origenu, poznavalcu Svetega pisma

Prof dr. Miran Špelič je pripravil novo spletno predavanje, ki prinaša predstavitev aleksandrijskega biblicista in enega najbolj izobraženih mož starega veka, Origena. V predavanju zastavlja naslednja vprašanja: Zakaj ga še danes nekateri ne sprejemajo? Kako je zagnal biblične študije? Kako je bral Sveto pismo? Kaj so njegova Počela?

Več na ...
 

Izbira članov ŽPS preložena na 2021 

Kot poročajo Sporočila slovenskih škofij so slovenski škofje ordinariji sklenili, da bo izbira novih članov župnijskih pastoralnih svetov zaradi epidemije covida-19 potekala v letu 2021. Škofje so prav tako sklenili, da se dosedanjim članom ŽPS mandat podaljša za eno leto. Člani župnijskih pastoralnih svetov so župnikovi najtesnejši pastoralni sodelavci in imajo v župniji zelo pomembno vlogo.

Več na...

Sveta Trojica je ljubezen

Dragi bratje in sestre, današnji praznik nas vabi, da se pustimo ponovno navdušiti Božji lepoti, neizčrpni lepoti, dobroti in resnici. Pa tudi ponižna, bližnja Lepota, Dobrota in Resnica, je postala meso, da bi vstopila v naše življenje, v našo zgodovino, v mojo zgodovino, v zgodovino vsakega od nas, da bi jo lahko vsak moški in vsaka ženska srečala in imela večno življenje.

Več na...
 

Govor predsednika pri Macesnovi gorici

Na transportu proti Kočevju se je znašel tudi moj oče. Ob začetku vojne ni imel niti 14 let. Kljub temu si je že leto kasneje kopal grob ob raciji italijanskega okupatorja ... bežal iz zapora na Ljubljanskem gradu ... bil poslan v nemško taborišče Dachau, se z domobranci umikal na Vetrinj, bil vrnjen v Jugoslavijo in v taborišče Šentvid nad Ljubljano. Nato pod Macesnovo Gorico z vrstniki postavljen pred strojnice ...

Več na...

 

Vpliv podob o Bogu na duhovno življenje

Prof. dr. Ivan Platovnjak je pripravil spletno predavanje o vplivu podob o Bogu na duhovno življenje. Podobe, ki si jih ustvarjamo o Bogu imajo pomemben vpliv na naše duhovno življenje, pravi predavatelj. V branje priporočamo tudi spremljajoči prispevek Ali je naša podoba o Bogu v času epidemije še vedno enaka?

Več na ...
 

Stična mladih 2020 v prilagojeni obliki

Slovenska škofovska konferenca je 1. junija 2020 sprejela sklep, da se srečanje Stična mladih 2020 zaradi nepredvidljivosti stanja glede ukrepov proti širjenju koronavirusa v septembru izvede v drugačni obliki, kot je potekalo zadnja leta. Ekipa ustvarjalcev Stične mladih pripravlja prilagojeno izvedbo dogodka, ki ga bodo skupine mladih lahko izvedle v krajih po vsej Sloveniji ali pa prek spleta.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si