Spoštovani,

Pred vami je 25. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Posebno bi vas radi opozorili na letošnje šmarnično branje z izzivi za otroke in odrasle.

Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

7. velikonočna nedelja

E-novice 25, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Molitev odpira vrata upanju

 

Papež Frančišek je med splošno avdienco, ki je potekala v knjižnici apostolske palače, še vedno brez navzočnosti vernikov, govoril o skrivnosti stvarjenja ter tako nadaljeval nov sklop katehez o molitvi. Dejal je, da že to preprosto dejstvo, da obstajamo, odpre človekovo srce za molitev. V stvarstvu se nahaja Božji podpis. Moški in ženske, ki molijo, verjamejo, da je ljubezen močnejša od smrti. Molitev namreč odpira vrata upanju.

Več na...

Zahvala vernikov z vsega sveta

Na tisoče ljudi z vsega sveta je papežu Frančišku poslalo sporočile v zahvalo za njegovo bližino v času pandemije, posebej za možnost vsakodnevnega spremljanja jutranjih svetih maš. »Hvala, ker ste prinesli Kristusa v vsak dom,« »Hvala, da ste nam pomagali in nas podpirali,« »Hvala za sporočilo upanja,« »Hvala za duhovno obhajilo,« »Molimo za konec pandemije, za vse, za Vas.« 

Več na...
 

Ob 100-letnici rojstva Janeza Pavla II. 

18. maja je minilo sto let od rojstva sv. Janeza Pavla II., ki ga je papež Frančišek opisal kot moža molitve, bližine in pravičnosti, vedno povezane z usmiljenjem. Ob stoti obletnici rojstva sv. Janeza Pavla II. je papež Frančišek danes zjutraj daroval mašo v kapeli bazilike sv. Petra, kjer se nahaja grob papeža Janeza Pavla II. Sv. Janez Pavel II. je bil Božji človek, ker je molil, veliko je molil, kljub delu, ki ga je imel pri vodenju Cerkve.

Več na...

 

Predavanje: Irenej Lyonski in gnostiki

Prof. dr. Miran Špelič je pripravil peto spletno predavanje o prvem obdobju krščanstva. Tokrat spregovori o gnostikih in sv. Ireneju Lyonskem. Cerkveni oče, škof in mučenec sv. Irenej Loyolski je svoje delo namreč posvečal skrbi za pravi, nepotvorjen nauk, ki sledi Svetemu pismu. V svojih spisih pa je ostro obsojal napačne nauke, ki so jih širili gnostiki in drugi krivoverci.

Več na ...
 

V odkrivanju Svetega Duha

Ko sv. Avguštin govori o Sveti Trojici, o odnosu med Očetom, Sinom in Svetim Duhom, jih poimenuje Ljubitelj, Ljubljeni in Ljubezen. Oče tako ljubi Sina in Sin tako ljubi Očeta, da je sad in hkrati vez tega odnosa Sveti Duh, tretja oseba Svete Trojice in ta način bivanja v darujoči ljubezni je bistvo Boga. Sveti Duh izhaja iz Očeta in Sina kot Ljubezen, ki v sebi poosebi njun odnos. 

Več na...

Pandemija ne bo spremenila vere

Pandemija novega koronavirusa je posegla v življenje ljudi; tudi verniki so se morali soočiti z mnogimi novimi situacijami, predvsem glede obhajanja zakramentov, ki niso bila mogoča v župnijskih občestvih. Nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, je v pogovoru za Radio Vatikan spregovoril vplivu pandemije na življenje vernikov in oznanjevanje.

Več na...
 

Liturgični spomin sv. Favstine Kowalske

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je 18. maja 2020 izdala dekret, s katerim je obhajanje godu sv. Favstine Kowalske, device, vpisano v splošni rimski koledar. Papež Frančišek je na željo pastirjev, redovnic in redovnikov in tudi združenj vernikov upošteval velik vpliv duhovnosti sv. Favstine Kowalske ter določil, da se njeno ime vpiše v splošni rimski koledar, njen liturgični spomin pa se obhaja 5. oktobra.

Več na...

 

Predavanje: Duhovna tolažba žalujočim

P. dr. Ivan Platovnjak je pripravil spletno predavanje o duhovni tolažbi žalujočim. Božji način tolažbe je tisti vir, iz katerega črpamo kristjani pravi pristop do žalujočih in tudi moč, da smo jim lahko v oporo in jim ne povzročamo še dodatnih bolečin. Žal mnogi žalujoči doživljajo velike stiske, ker se jim zdi, da ne verujejo dovolj ali pa da je z njimi nekaj narobe. 

Več na ...
 

23. dan: Zakaj je prababica odšla ...?

Lei je umrla prababica. Lea jo je imela zelo rada, saj jo je prababica vedno rada pocrkljala in ji ponudila ocvrte miške ali pa ji je stisnila v roko kakšen bonbonček. Skupaj sta zalivali rožice na vrtu in babica ni bila prav nič huda, če je Lea rožice zalila bolj kot je bilo to potrebno. Ko je prababica umrla, so vsi jokali, celo Lea, ki si ni ravno predstavljala, da zdaj prababice ne bo več ...

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

Razmišljanje ob Božji besedi

 

Video prenos svete maše

 

Spletna povezava neposrednega prenosa svete maše od pon. do sob. ob 7.00 in 18.30, ob nedeljah ob 8.00 in 10.00

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Šmarnično branje

 

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si