Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

24. nedelja med letom

E-novice 38, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Tudi papež Frančišek nosi masko

 

Katoliška medijska mreža ACI Stampa je objavila fotografijo papeža Frančiška, ki nosi masko v avtomobilu, v katerem ga je šofer preteklo sredo po splošni avdienci odpeljal domov v Dom sv. Marte. V Italiji je namreč pri vožnji s taksijem uporaba zaščitne maske obvezna. Na javnih nastopih sicer papež Frančišek zaradi zadostne razdalje ne uporablja zaščitne maske, enako velja za goste, s katerimi se srečuje, ki pa jih pred srečanjem s papežem brez izjeme testirajo. Na začetku včerajšnje avdience je papež obiskovalce, ki so ga pričakali brez ustrezne razdalje in z nameščenimi zaščitnimi maskami, spodbudil, naj se vrnejo na svoje sedeže, da bi zmanjšali tveganje za okužbo.

Več na...

Kateheza: Ljubezen do vseh

Koronavirus nam kaže, da je resnično dobro za vsakega skupno dobro, ne samo individualno, in, obratno, skupno dobro je resnično dobro za osebo (prim. KKC, 1905-1906). Če oseba išče samo svoje dobro, je egoistična. Oseba pa je plemenitejša, ko jo lastno dobro odpre za vse, ga deli. Zdravje, poleg tega, da je individualno dobro, je tudi skupno dobro. Zdrava družba je tista, ki skrbi za zdravje vseh.

Več na...
 

Papež pozdravil naše semeniščnike

Sveti oče je med pozdravi navzočih na Trgu sv. Petra v nedeljo še posebej pozdravil semeniščnike ljubljanskega bogoslovnega semenišča. Dragi bratje in sestre! Pozdravljam vas Rimljane in romarje iz različnih dežel, tako družine, župnijske skupine, združenja. Še posebej pozdravljam semeniščnike papeškega severnoameriškega rimskega kolegija in tiste iz ljubljanskega bogoslovnega semenišča. 

Več na...

 

Bistvo krščanstva je v odpuščanju

Bistvo krščanstva … je v odpuščajoči Ljubezni. Ne le tisti, ki dela čudeže, ozdravlja, osvobaja in izganja demone, ampak tisti, ki ljubi do dokončne daritve sebe. Tudi izdajalce. Juda je namreč dokaz edine prave ljubezni, ki že vključuje krivice. To zmore samo Bog. Ker pa smo po Njegovi ljubezni vključeni v novo življenje, lahko odpuščamo in ljubimo tudi mi.

Več na ...
 

Lahko z razumom spoznamo Boga?

V vsem, kar obstaja, je več kot vidimo. Urejenost, lepota in razvoj sveta kažejo preko sebe, na Boga. Človek pri iskanju Boga išče poti, da bi Boga spoznal, neke vrste dokaze za Božje bivanje. Najde jih v svetu pa tudi v svoji lastni odprtosti za resnico, lepoto, dobro, v svoji svobodi, glasu svoje vesti, v svojem teženju po neskončnem in iskanju sreče.

Več na...
 

Papež bo izdal novo okrožnico

Papež Frančišek bo v soboto, 3. oktobra 2020, v Assisiju podpisal novo okrožnico z naslovom Vsi bratje, o družbenem bratstvu in prijateljstvu. Direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni je v izjavi za javnost zapisal, da bo papež Frančišek okoli 15. ure prispel v Sveti konvent v Assisiju, kjer bo na grobu sv. Frančiška daroval sveto mašo in ob sklepu podpisal okrožnico. 

Več na...
 

O opominjanju in opravljanju

Ko mi, pomislimo na primer, vidimo pogrešek, napako, zdrs v onem bratu ali v oni sestri, je prva stvar, ki jo naredimo, da gremo naokoli in to pripovedujemo drugim, začnemo opravljati. Opravljanje pa zapre srce skupnosti, konča edinost Cerkve. Hudič je veliki opravljivec, ki vedno naokoli trosi slabe stvari drugih, kajti on je lažnivec in skuša razdvojiti Cerkev, oddaljiti brate od nje in tako ne ustvarjati skupnosti.

Več na...

 

Zakaj ljudje verujemo?

Človek je religiozno bitje. Ta izraz na splošno označuje človekov odnos do božanstva. Religiozen človek prepozna božanstvo kot moč, ki je ustvarila njega in svet. Od božanstva je odvisen in k njemu je usmerjen. S svojim načinom življenja hoče biti božanstvu všeč in ga častiti.Hrepenenje po Bogu je zapisano v človekovo srce, kajti človek je ustvarjen od Boga ...

Več na ...
 

Znova smrtna kazen za kristjana

Sodišče v Lahoreju je po poročanju Kathpress zaradi domnevnega bogokletstva pakistanskega kristjana Asifa Pervaiza obsodilo na smrtno kazen. Obsojeni naj bi na mobilni telefon pošiljal bogokletna sporočila. Pred usmrtitvijo mora 37 letni obsojenec najprej prestati triletno zaporno kazen zaradi »zlorabe telefona« in plačati denarno kazen.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si