Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Zahvalna nedelja

E-novice 46 leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Nadškofova zahvala ob zahvalni nedelji

 

Ko ob letošnji zahvalni nedelji razmišljamo, za kaj naj bi se zahvalili Bogu in drug drugemu, smo skoraj v zadregi. Leto, ki je za nami, je bilo tako posebno, tako zelo drugačno od vseh drugih let, da večina v svojem življenju nečesa podobnega še ni doživela. To leto je zaznamoval virus, ki je naprej ustavil življenje v naši državi. Kdo bi si lani ob tem času predstavljal, da tudi v cerkvah ne bo bogoslužja z verniki, še manj pa, da bodo velikonočni prazniki potekali brez obredov velikega tedna, brez običajnega blagoslova jedil, brez vstajenjske procesije? Ničesar od tega praktično ni bilo – vsaj ne tako kakor druga leta. Za toliko doživetij smo bili prikrajšani, toliko izrazov naše vere in občestvenosti nam je bilo odvzetih.

Več na...

 


 

 

Člani ŽPS in druge skupine v župniji: Ostanimo povezani!

V času, ko so naša medsebojna srečanja v veliki meri omejena in onemogočena, vas vabimo, da člani ŽPS in druge župnijske skupine v vaši župniji ostanete povezani vsaj s pomočjo spletnih orodij kot je npr. ZOOM.

Naj nam razmere ne onemogočijo, da bi ostali povezani! Pokličimo se po telefonu, še posebno starejše in ranljivejše člane ŽPS in drugih župnijskih skupin (in tudi širše v župniji), povprašajmo drug drugega o počutju, ponudimo pomoč in ostanimo povezani v župnijskem občestvu.

Ostanite zdravi in ostanimo povezani!

 

Več na ...


 

Kateheza o Jezusu kot učitelju molitve

Papež Frančišek je med katehezo govoril o Jezusu kot učitelju molitve ter povabil, naj vstopimo v njegovo šolo, da bomo tako našli mir in veselje. Jezus se je nenehno zatekal v molitev in črpal moč iz intimnega pogovora z Bogom Očetom. Molitev je tista, ki usmerja njegovo pot. Jezus s svojo molitvijo uči moliti tudi nas, zato lahko iz njegovega zgleda razberemo značilnosti krščanske molitve. 

Več na...
 

Molitev in post za konec epidemije

Slovenski škofje vabijo, da v petek, 6. novembra, molimo in se postimo za prenehanje epidemije. Vabljeni torej k molitvi in postu v znamenje solidarnosti z bolniki in njihovimi družinami ter v znamenje podpore zdravstvenim delavcem pri premagovanju te bolezni. Ta dan naj bo namenjen osebni poživitvi vere. 

Več na...

 

V Božji besedi ob rob: Svetilka in olje  

Hrepenenje in pogled sta dve stvari, ki nas premikata iz mirujočega položaja v gibanje, iz lastnega načina reševanja v Božji način, iz lastnih ugaslih svetilk do posodic z oljem, ki te svetilke na novo prižgejo. Kaj so torej svetilke in kaj posodice z oljem? Najprej moramo zahrepeneti, kajti hrepenenje  ujeto srce premakne v hojo naproti Drugemu. 

Več na ...
 

Teološki slovarček: Kaj je duša? 

Da bi razumeli pomen besede duša, moramo izhajati bolj iz svetopisemskega kot krščanskega pogleda na človeka. Zadnjega je namreč zaznamoval grški dualizem, ki poudarja: »Človek je sestavljen iz telesa in duše.« Sveto pismo ju nasprotno ne ločuje in poudarja, da je človek »živo telo«.

Več na...
 

Izbrati si čistost, krotkost in usmiljenje 

Sveti in blaženi so najverodostojnejše priče krščanskega upanja, saj so ga med svojim bivanjem v polnosti živeli med veseljem in žalostjo, udejanjajoč blagre, ki jih je Jezus oznanjal. Izbrati si čistost, krotkost ter usmiljenje, izbrati si zaupanje v Gospoda v duhovnem uboštvu in v nadlogah, prizadevati si za pravičnost in mir, vse to pomeni iti proti toku glede na miselnost tega sveta.

Več na...
 

Gradivo za novembrsko sejo ŽPS

Letos na sejah ŽPS razmišljamo o zakramentih Cerkve. Tretje poglavje priročnika Vrata k Bogu nam predstavlja pomen znamenj in simbolov, besed in dejanj, glasbe in podobe. Ljudje nismo le duhovna, temveč tudi telesna bitja. Da lahko prepoznamo duhovne resničnosti, potrebujemo znamenja in simbole.

Več na...

 

Iz KKC: Kakšno zvezo ima vera s Cerkvijo?

Vera je oseben in svoboden odgovor človeka na Božje povabilo. Toda kot nihče ne more živeti sam zase, tudi verovati ne more sam zase. Cerkev že stoletja vero ohranja, jo varuje pred popačenji in razplamteva njen žar. Pri bogoslužju uporabljamo dva obrazca veroizpovedi: Apostolsko veroizpoved in nicejsko-carigrajsko veroizpoved.

Več na ...
 

Simpozij o nadškofu Alojziju Šuštarju

Ob 100 letnici rojstva bo v torek, 10. novembra od 10.00 do 12.00 potekal simpozij o pomenu nadškofa dr. Alojzija Šuštarja (1920-2007) v Cerkvi na Slovenskem, slovenski družbi in evropskem prostoru.  Spremljate ga lahko preko Youtube kanala Nadškofije Ljubljana, delno tudi preko Radia Ognjišče in Tv Exodus.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si