Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. 

 

Želimo vam blagoslovljene božične praznike in obilo Božjega blagoslova v letu, ki prihaja. Božično voščilo pa se skriva kje drugje kot med novicami, smiley.

 

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! 

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Božič - Gospodovo rojstvo

E-novice 53, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Božično voščilo slovenskih škofov

Praznovanje božiča v tako izrednih razmerah nas spodbuja, da razmišljamo, kaj je v življenju in v naših praznovanjih bistveno in kaj manj pomembno, čeprav lahko prispeva k lepoti praznovanja. V božičnem praznovanju doživljamo radost in srečo družinskega življenja in tudi bolečino vseh, ki so v kakršni koli stiski, še zlasti bolnikov. Bližina Boga, ki se nam je približal in nas v Jezusu Kristusu objel, nas spodbuja, da smo blizu drug drugemu, da poglobimo vezi medsebojne pripadnosti in zvestobe. Združeni v molitvi ob družinskih jaslicah lahko doživimo Božjo ljubezen. Vse to nam je dosegljivo, kljub temu da doživljamo ovire za božično bogoslužje in za širše osebne stike z vsemi, ki so nam blizu. 

Več na...

Ker se bo Jezus rodil v nas, pripravimo srca

Ne, Marija ni izrekla slabotne in omahljive privolitve, temveč močno in živo željo. Nikakor ni pasivna, temveč aktivna. Ni se podvrgla Bogu, temveč se pridruži Bogu. Zaljubljena je in pripravljena takoj služiti v vsem svojemu Gospodu. Lahko bi prosila za nekaj časa, da bi premislila, ali še bolj obširno razlago, kaj se bo zgodilo, morda celo postavila kakšen pogoj… Vendar si ne vzame časa, ne pusti, da bi Bog čakal, ne odlaša. ...

Več na...
 

Blagoslov doma na sveti večer

Stara slovenska navada je, da na sveti večer blagoslovimo in pokadimo svoje domove. Kajenje, blagoslov in molitev ponovimo na silvestrovo in na predvečer svetih treh kraljev. Zberemo se ob jaslicah in pričnemo z molitvijo. Pokrižamo se in med blagoslovom in kajenjem zmolimo vsaj vsaj eno desetko veselega dela rožnega venca, npr. ki si ga, Devica, rodila ...

Več na...

 

Zdrami se, zate je Bog postal človek  

Ti bi bil vekomaj mrtev, ko bi se Bog ne bil rodil v času. Ti bi nikoli ne bil rešen grešnega telesa, ko bi Bog ne bil vzel nase podobo grešnega telesa. ...  Veseli obhajajmo prihod našega zveličanja in odrešenja! Obhajajmo prazniški dan, ko je veliki in večni Dan iz velikega in večnega dne prišel v ta naš tako kratki časni dan! On nam je postal pravičnost in posvečenje in odrešenje, da se spolni, kakor je pisano: Kdor se hvali, naj se hvali v Gospodu.

Več na ...
 

Sv. dežela: Božično sporočilo patriarhov    

»Jezusovo rojstvo ni zgolj zgodovinsko dejstvo, ampak je nenehni dar za celotno stvarstvo.« Tako so v svojem božičnem sporočilu zapisali patriarhi in voditelji Cerkva v Jeruzalemu, ob tem pa poudarili, da »dar, ki nam ga Bog podarja v teh težkih časih, celotnemu stvarstvu prinaša upanje, prenovo in spodbudo«. »Prisotnost Boga z nami v vseh okoliščinah je vir opore«.

Več na...
 

Prišel je, da bi prebival med nami

»Bog je z nami,« se pravi na strani človeka, svojega prijatelja in zaveznika proti silam zla. Ponovno moramo odkriti prvinski in preprost pomen učlovečenja Besede, onkraj vseh teoloških razlag. Bog je prišel prebivat med nami! Iz tega dogodka je hotel narediti svoje lastno ime: Emanuel, Bog-z-nami. To kar je prerokoval Izaija: »Glej, devica bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel (Iz 7,14), je postalo izvršeno dejstvo.

Več na...
 

Molimo ob božičnih figuricah  

Priprava jaslic je idealna priložnost, da se kot družina med seboj povežemo in na ustvarjalen način upodobimo bistvo Božiča: Jezusovo rojstvo. Že ob sami izdelavi jaslic lahko odrasli otrokom pripovedujemo o Jezusovih časih. Božične figurice nas s svojimi gestami in telesnimi držami dobesedno nagovarjajo in vabijo, da podoživimo skrivnost božične noči z vsemi čuti.

Več na...

 

Misli matere Terezije o božiču

Prihod Jezusa na božič je dopolnil Sveto družino. To Božjo navzočnost moramo prinesti v svoje družine. In kako to storimo? Z molitvijo. Družina, ki moli skupaj, ostane skupaj, in če ostanete skupaj, se boste imeli radi. Če molite, bodo vaša srca postala čista, čisto srce pa vidi Boga. Na prvi božič za Jezusa v prenočišču ni bilo prostora. On, ki je Bog, je postal tako ponižen, tako majhen, tako nebogljen. Postal je odvisen od človeške matere.

Več na ...
 

Pesem, ki se je rodila v stiski

Kaplan Joseph Mohr je leta 1818 tik pred božičem ugotovil, da so stare orgle v cerkvi sv. Nikolaja v Oberndorfu odpovedale. Bil je ves iz sebe, ker bi bile praznične maše brez glasbe. V stiski je napisal božično pesem in prosil Franza Gruberja, naj jo uglasbi. Pri polnočnici 24. decembra 1818 je prvič zadonela Sveta noč: peli so jo kaplan, učitelj in nekaj otrok, Franc Gruber pa jih je spremljal s kitaro.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

V naši družini praznujemo: praznik svete družine (povezava bo aktivna 26.12.)

Video: Pastirjeva piščal (povezava bo aktivna 25.12.)

Zakaj je Bog, ki je večen, prišel na svet, ki ga je ustvaril? (povezava bo aktivna 25.12.)

Spremljajmo popotnika … video-kateheza s s. Emo

Šesti dan božične osemdnevnice: Zgodba o kači, ki so jo tepli

Peti dan božične osemdnevnice: Zgodba o zvesti goski

Četrti dan božične osemdnevnice: Zgodba o ptičku, ki se ni hotel izvaliti

Tretji dan božične osemdnevnice: Zgodba o osamljeni ovci

Zgodbe iz adventnega koledarja: Božji utrinek (povezava bo aktivna 25.12.)

Zgodbe iz adventnega koledarja: Ljubezen do konca (povezava bo aktivna 24.12.)

Zgodbe iz adventnega koledarja: Ljubezen do domovine

Zgodbe iz adventnega koledarja: Odlikovanja

Zgodbe iz adventnega koledarja: Janez moli

 

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

Video: Popis v Betlehemu (povezava bo aktivna 25.12.)

Video: Poklon pastirjev (povezava bo aktivna 25.12.)

Prerojen v veselju

Prerojen preko drugih

Veni, Emmanuel – VESELJE | 4. adventni teden

Misli o O-antifonah pred božičnim praznikom: Ko bo jutri sonce vzšlo … (povezava bo aktivna 24.12.)

Osmi dan božične osemdnevnice: Pojte in molite z nami (povezava bo aktivna 24.12.)

Misli o O-antifonah pred božičnim praznikom: O, Emanuel …

Sedmi dan božične osemdnevnice: Pojte in molite z nami

Misli o O-antifonah pred božičnim praznikom: O, kralj narodov …

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si