Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

19. nedelja med letom

E-novice 33, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Papež pri katehezi: Upreti obraz v Kristusa

 

Sredi pandemije moramo svoj pogled odločno upreti v Jezusa (prim. Heb 12,2); v tej veri moramo objeti upanje Božjega kraljestva, ki ga prinaša sam Jezus (prim. Mr 1,5; Mt 4,17; KKC 2816). Kraljestvo ozdravljanja in zveličanja, ki je že prisotno med nami (prim. Lk 10,11). Kraljestvo pravičnosti in miru, ki se kaže preko del dejavne ljubezni, ki množijo upanje in utrjujejo vero (prim. 1 Kor 13,13). V krščanski tradiciji so vera, upanje in dejavna ljubezen mnogo več kot občutja ali drže. So kreposti, ki so v nas izlite po milosti Svetega Duha (prim. KCC 1812-1813): darovi, ki nas ozdravljajo in zaradi katerih postajamo zdravilci, darovi, ki nas odpirajo novim obzorjem, tudi medtem ko plujemo v težkih vodah našega časa.

Več na...

Premestitve duhovnikov v župnijah

Mesec avgust je v Cerkvi na Slovenskem čas premestitev duhovnikov. Številni duhovniki so v tem tednu odšli z nekdanjih župnij in prevzeli nove delovne izzive. Vernike spodbujamo, da jih lepo sprejmete in jim pomagate pri uresničevanju pastoralnega dela v župniji. Vas zanima, kateri duhovniki so odšli na nova delovna mesta in kam?   

Več na...
 

Jezusova spremenitev na gori

Ob  soparnih in vročih dneh se zdi, da tudi narave ne moremo nič več videti jasno, ampak od vročine zamegljeno. Kakor marsikdo vidi svojo realnost – od “vročine” popačeno. Zato je potrebno na goro, v ta nov pogled, kajti kakor se samo z gore da videti z drugega zornega kota, tako lahko samo duhovne oči vidijo stvari kakor jih vidi Bog. Srce, ki je polno Besede, lahko varno hodi in upa. Beseda je namreč tista, ki sveti dokler se v srcu ne zjasni.

Več na...

 

Veste, kakšna je vrla žena?

Sveti Duh je čudovit in ustvarjalen. Bog je pač takšen. In ljudi rad navdihuje z različnimi idejami, saj so tudi ustvarjeni različni. Čudovito! Že tisočkrat smo slišale, da smo ustvarjene kot edinstvene, pa še vedno ne razumemo, kaj naj bi to pomenilo. Morda smo edinstvene, a urejen dom mora biti tak in tak. Morda smo res edinstvene, a  ...    

Več na ...
 

Veste od kod izvira simbol @?

Simbol @, ki ga danes pogosto uporabljamo, ima zanimiv izvor. Najstarejši doslej odkriti simbol te oblike najdemo v bolgarskem prevodu knjige gr.  zgodovinarja Constatinosa Manassesa, ki je avtor zgodovinske sinopse od začetka sveta do leta 1080. Knjiga je bila leta 1345 prevedena v bolgarski jezik in jo danes hranijo v Vatikanski apostolski knjižnici. Simbol @ navedena knjiga uporabi namesto prve črke A v besedi Amen.

Več na...
 

Predavanje na srečanju treh Slovenij

Na Svetih Višarjah pred cerkvijo je v nedeljo, 2. avgusta, potekalo srečanje treh Slovenij, med katerem je imel koroški Slovenec, duhovnik, dekan, kulturnik in predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof predavanje z naslovom »Sto let upora, obljub in prevar – Koroški Slovenci med samobitnostjo in povezovanjem s celotnim narodnim telesom«. 

Več na...
 

P. M. I. Rupnik družinam

V počitniških dneh si lahko vzamemo več časa zase in za svojo osebno rast. Vabimo vas, da si ogledate predavanje p. Marka Rupnika družinam, v katerem med drugim pravi: “Tako zelo smo se navadili, da imamo ljubezen za cilj, ki ga je treba doseči. Pozabili smo naše tisočletno krščansko izročilo, ko so kristjani stoletja ljubosumno ohranjali veliko novost: mi smo rojeni iz ljubezni in ljubezen je naš izvir. 

Več na...

 

Kako poleti poživiti vero v družini?

V času poletnih počitnic so šole zaprte. Življenje se spremeni. Ni več ustaljenega reda in rutine, ki jima sledimo v šolskem letu in uživamo presenečenja, ki nam jih prinaša poletje. V tem obdobju se zgodi, da pozabimo tudi na družinske molitvene navade in obrede … Nekaj preprostih načinov, kako lahko poživite vero v svoji družini, najdete v naslednjih vrsticah.

Več na ...
 

Gen Rosso izvedel solidarnostni koncert

Mednarodna glasbena skupina Gen Rosso je 2. avgusta, organizirala solidarnostni koncert, s katerim je zbirala sredstva za pomoč skupnostim Gibanja fokolarov v Latinski Ameriki, ki so preizkušane zaradi pandemije. Koncert je bil v španščini, potekal pa je v živo preko njihovega kanala YouTube. Gen Rosso skupaj s skupino Gen Verde v okviru Gibanja fokolarov deluje že 53 let. V tem času so izvedli na tisoče koncertov v 59 državah. 

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si