Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

22. nedelja med letom

E-novice 36, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Kako bodo v novem veroučnem letu potekala veroučna srečanja?

 

Slovenski katehetski urad (SKU) je pred začetkom novega veroučnega leta podal navodila za potek veroučnih srečanj v novem šolskem letu. Ta predvideva štiri različne modele izvajanja kateheze.

Več na...

Metod na Vovkovo priprošnjo ozdravel

Radio Ognjišče poroča o primeru dveletnega Metoda z Iga, katerega življenje je bilo zaradi padca v rezervoar deževnice zelo resno. Do nesreče je prišlo meseca maja, ko je deček padel v rezervoar deževnice, v katerem ga je brez znakov življenja našel oče. Starša sta takoj začela z oživljanjem. Dečkovo stanje je bilo zelo resno. Starši in mnogi drugi so pričeli z molitvijo zanj in ga priporočali škofu Vovku.  

Več na...
 

Vsak naj se vpraša: Kdo je zame Jezus?

Danes slišimo Jezusovo vprašanje namenjeno vsakemu od nas: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«. Vsakdo od nas. Vsakdo od nas mora dati odgovor, ne teoretičnega odgovora, ampak tako da vključi vero, torej življenje, saj vera je življenje! »Zame si ti…« in izpovedati vero v Jezusa. Odgovor, ki zahteva od nas, kakor od prvih učencev, notranje poslušanje Očetovega glasu in v soglasju s tem, kar Cerkev oznanja. 

Več na...

 

Nedeljski razmislek: Če kdo hoče

Peter je na prelomnici. Od tega, ko ga je Gospod poklical in se je med njimi ravno utrdilo veselje nad Učenikom, veselje nad tem, da so lahko zraven in del velikih del, ravno ko je bilo najbolj idealno za to, da se vsak od njih še dodatno dokaže in pokaže svoje sposobnosti, jim Jezus začne razodevati, da bo moral iti v Jeruzalem in veliko pretrpeti, da bo umorjen in tretji dan vstal. Učenik torej obrne smer, zagrabi kakor ogenj v kosteh ...

Več na ...
 

Prenovljena bazilika Jezusovega rojstva

V baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu bodo kmalu zaključili z obnovitvenimi deli, ki so trajala sedem let. Do sedaj so prenovili streho, pročelje, kamnite površine in mozaike, manjka le še votlina, kjer se je, kot pravi izročilo, rodil Jezus. Prvotni sijaj betlehemske bazilike je mogoče občudovati na razstavi v Kongresnem centru v Riminiju, ki je na ogled tudi na spletni strani Srečanja za prijateljstvo med narodi.

Več na...
 

Romanje katoliških pedagogov na Brezje

V To pa je tudi naše poslanstvo, biti »vrata«, da po nas lahko Božji Sin stopi v naš svet, v naša srečanja in naše življenje. Naj nam Devica Marija Kraljica, ki je bila vsa v službi Boga in njegovega načrta odrešenja pomaga, da tudi mi začutimo, da smo v službi tega velikega Božjega načrta, da bi tudi naše služenje prispeva k temu, da Božje vstopanje med nas ni samo neka ideja, temveč resničnost.«

Več na...
 

Prednostna odločitev za uboge

Papež Frančišek je med katehezo govoril o posledicah pandemije ter potrebi po ozdravitvi sveta v širšem smislu. Kot je izpostavil, je pri spoprijemanju z družbenimi posledicami pandemije pomembna prednostna odločitev za uboge. Gre za etično-družbeno zahtevo, ki izvira iz Božje ljubezni in v središče ekonomije postavlja osebe, predvsem pa uboge in najranljivejše.

Več na...

 

Nova knjiga o utrjenih cerkvah

V krški škofiji so izdali novo knjigo o utrjenih cerkvah oz. taborih na Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji. Utrjene cerkve, zgrajene na vzpetinah, obdane z zidovi in jarki, ki jih imenujemo tudi tabori, so podeželskemu prebivalstvu služile kot pribežališče v času turških vpadov v drugi polovici 15. stoletja. Knjiga na 84 straneh v besedi in sliki predstavlja 33 izbranih utrjenih cerkva na področju Alpe-Jadran.

Več na ...
 

Tudi cerkev Chora bo postala mošeja

Turški predsednik Erdogan je odločil, da bodo tudi cerkev Chora, eno izmed najbolj znanih bizantinskih stavb Carigrada, ki je del UNSESCOVE dediščine spremenili v mošejo. Cerkev Chora so zgradili kristjani, in je bila v 4. stoletju del samostanskega kompleksa, a so jo po otomanskem zavzetju Carigrada v 16. stoletju spremenili v mošejo. Turška vlada pa jo je leta 1945 spremenila v muzej. 

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si