Spoštovani,

pred vami je nova številka E-novic. Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

 

Vse dobro vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Kristus, kralj vesoljstva

E-novice 48 leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Teden Karitas: "Slišim te!"

 

Teden Karitas, ki ga bomo obhajali od 23. do 29. 11., v letu 2020 obeležuje 30 letnico organizirane Karitas v Sloveniji, nagovarjalo pa nas bo geslo: »Slišim te«. Nadškof Cvikl je ob tem povedal: »Letošnji teden Karitas bo drugačen, kot so bili dosedanji. Manj prazničen, pa bolj delaven. Vedno bolj se kaže, da ljudje v tem času negotovosti, strahu in nenehne grožnje potrebujejo psihosocialno pomoč. Z drugo besedo: iščejo nekoga, ki jih bo slišal in komur bodo lahko zaupali svoje težave. Malo je potrebno za povrnitev upanja: človeka je treba opaziti, ga sprejeti, mu prisluhniti, samo tako se bo počutil sprejetega, razumljenega in spoštovanega…«

Več na...

 


 

 

Bi radi ostali povezani s člani ŽPS in člani vaše župnijske skupine pa ne znate uporabljati aplikacije ZOOM?

Ne skrbite! Pripravili smo vam nekaj zelo nazornih navodil, kako uporabljati spletno aplikacijo ZOOM, ki nam omogoča možnost, da se srečujemo v živo, kljub omejitvam, ki nam jih postavlja epidemija koronavirusa.

 

Več na ...


 

Kateheza o Marijini molitvi

Papež Frančišek je med katehezo spregovoril o Mariji kot ženi molitve. Ni boljšega načina molitve kot je postaviti se v držo odprtosti kakor Marija, srce odpreti za Boga in reči: »Gospod, to, kar Ti želiš, kadar Ti želiš in kakor Ti želiš.« Gre za ponižno in preprosto molitev, ki naše življenje položi v Gospodove roke, tako da nas on vodi. 

Več na...
 

Izjava predsednikov škofovskih konferenc

Prihodnost Evrope ni odvisna samo od ekonomije in financ, ampak od skupnega duha in novega načina razmišljanja. Škofovske konference pozivajo vse institucije EU, vlade in posameznike, da delujejo solidarno, v upanju, v enotnosti, v dialogu, v zaupanju in odgovornosti. Dodajajo, da klic vere vedno vključuje poziv k skrbi za druge, trpeče in obrobne.

Več na...

 

Božja beseda: Kralj, ki vse obrne na glavo  

Matejeva prilika o poslednji sodbi, kjer bo Sin človekov prišel v vsem svojem veličastvu in vsi angeli z njim, nam resnično prikazuje Kristusa kot Kralja vesoljstva. A ta Kralj se obenem enači z zadnjimi, ubogimi, lačnimi, ponižanimi … Bog obrača vedno vse na glavo! Njegovo kraljevanje je v resnici služenje. 

Več na ...
 

Pridi k nam tvoje kraljestvo 

Ko se s šestletnimi otroki pri verouku pogovarjam o kraljestvih, se v trenutku preselijo v svoj domišljijski svet. Vse po vrsti znajo našteti, kaj paše h kralju. Najbrž to potegnejo iz pravljic, ki jih poslušajo, ali pa iz risank, ki jih gledajo. Točno vedo, da je kralj vladar, ki sredi svojega kraljestva živi v imenitnem gradu. Ima polno služabnikov, ki ga v vsem ubogajo. 

Več na...
 

Papež: Vse se začne z milostjo

Vse se začne z velikim dobrim. Gospodar ne zadržuje svojega bogastva zase, ampak ga da služabnikom. En talent je nekako plača za trideset let dela, torej je bil obilna dobrina, ki je takrat zadoščala za vse življenje. Poglejte začetek. Vse se je tudi za nas začelo z milostjo Boga. Vse se vedno začenja z milostjo ne z našimi prizadevanji.  

Več na...
 

Potrjen postopek za beatifikacijo Majcna  

Kongregacija za zadeve svetnikov je po preučitvi obsežne dokumentacije o življenju in krepostih Božjega služabnika Andreja Majcna, duhovnika Družbe sv. Frančiška Saleškega, skrbno zbrane v škofijskem postopku, potrdila veljavnost škofijskega postopka za beatifikacijo in kanonizacijo Božjega služabnika Andreja Majcna. Dokument je podpisal  msgr. Marcello Semeraro.

Več na...

 

Iz KKC: Kako je ime Bogu?

Bog se je izvoljenemu ljudstvu razodel, ko mu je povedal svoje ime. Ime izraža bistvo, istovetnost osebe in smisel njegovega življenja. Povedati svoje ime pomeni dati se spoznati drugim, izročiti na nek način samega sebe s tem, da se narediš dostopnega, ker te je mogoče poklicati po imenu. Tudi Bog ima ime!

Več na ...
 

Vprašanja in odgovori ob novih navodilih

Izven svete maše je možen vnaprej dogovorjen prejem svetega obhajila zgolj in samo posamično – enemu verniku oziroma eni družini ali članom istega gospodinjstva. V tem primeru se z duhovnikom dogovorite po telefonu ali e-pošti za določeno uro, ko boste prejeli obhajilo v cerkvi, kapeli ali na drugem primernem kraju. Pred prejemom obhajila sami zmolite kesanje in očenaš.

Več na...

 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Več na...

 

Duhovnost

 

   Oglejte si

 

 

Sporočilo je poslano na urad.za.laike.lj@rkc.si

Prijava, odjava na: urad.za.laike.lj@rkc.si